Znanstvenofantastični stroji za ubijanje

Ruski predsednik se je pohvalil z najsodobnejšim orožjem, ki ga nima nihče drug na svetu.

Objavljeno
01. marec 2018 18.03
Russia Putin
Boris Čibej
Boris Čibej

»Upam, da bo to, kar je bilo povedano, streznilo vsakega potencialnega agresorja,« so bile besede, s katerimi je ruski predsednik Vladimir Putin med tradicionalnim nagovorom v moskovskem neoklasicističnem muzeju Manjež končal predstavitev novih ruskih »čudes« oborožitvene tehnologije.

Prvo polovico svojega dveurnega govora je 65-letni Vladimir Putin posvetil predvolilnim obljubam državljanom, v drugem delu, namenjenem svetovni, predvsem zahodni javnosti, pa je prvič javno predstavil nove tehnološke dosežke ruske vojaške industrije. Z videoposnetki je ponazoril zmogljivosti superhitrih raket, izstrelkov z neomejenim dosegom, brezpilotnih podmornic in laserskega orožja, ki jih je Rusija razvila kot odgovor na ameriški enostranski umik iz sporazuma o omejevanju protiraketne obrambe in postavljanju protiraketnega ščita, tudi v vzhodni Evropi.

Tega orožja, je dejal, ne more ustaviti noben ameriški protiraketni sistem, zato so »sovražni koraki, kot so postavljanje ščita ali približevanje infrastrukture Nata našim mejam, neučinkoviti in finančno potratni ter tudi nesmiselni«. Dejal je, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le, če bodo napadeni njegova država ali njeni zavezniki, med katerimi je izpostavil Kitajsko in Indijo, oziroma če bo ogrožen njen obstoj. Dodal je, da so ZDA in EU za Rusijo še vedno partnerice, s katerimi hoče ohraniti »normalno in konstruktivno sodelovanje«.

»Vse to imamo in vse dobro deluje«

Putin, ki mu vse raziskave javnega mnenja napovedujejo gladko zmago že v prvem krogu predsedniških volitev, je na začetku svojega govora uprizoril klasični predvolilni nastop, med katerim je državljanom s številkami in statističnimi podatki predstavil vse, kar namerava v naslednji »šestletki« postoriti za izboljšanje njihove blaginje na vseh področjih: od tega, da bo za polovico zmanjšal število ljudi, ki živijo v revščini, do izboljšanja plač in pokojnin, zdravstva, demografije, kulture, izobraževanja, gospodarstva, krepitve svobode, civilne družbe in demokracije. Že te obljube so izzvale navdušenje med navzočimi, prave ovacije pa je doživel v drugem delu nastopa, ki je bil namenjen mednarodni javnosti.

»Vse to imamo in vse dobro deluje,« je dejal Putin, ko je zagotovil, da predstavitev najnovejših čudes ruske orožarske industrije, ki jo je pospremil z videoposnetki, ni nikakršen blef, ampak da so vsa že preživela uspešna testiranja. Nekatere nove oborožitve še nimajo imena, zato je predsednik ljudstvo pozval, naj svoje predloge posreduje na spletni strani ministrstva za obrambo, a prvo, medcelinsko raketo Sarmat, ki jo je predstavil, ni novost niti za Nato, saj ji je že podelil zlovešče ime Satan. A o raketi niso bile znane nekatere podrobnosti, ki jih je včeraj razkril Putin. Po njegovih besedah ta raketa nima omejenega dosega, do sovražnika lahko prileti bodisi prek severnega ali južnega tečaja, hkrati pa je oborožena z jedrskimi izstrelki nove generacije, ki so tako hitri, da jih ne more dohiteti nobena protiraketna obramba.

Smrtonosno in neubranljivo sodobno orožje

»A pri tem se nismo ustavili,« je dodal Putin, ko je začel predstavljati »miniaturni«, a zelo močan vodljiv jedrski izstrelek, ki se najprej skriva v nosilni raketi, potem pa z veliko hitrostjo leti tik nad tlemi, ima »neomejeni doseg«, ujeti pa da ga ne morejo ne sedanji ne načrtovani protiraketni ščiti, ki so namenjeni obrambi proti balističnim izstrelkom.

»Še nihče na svetu nima nič podobnega,« je zatrdil ruski predsednik, preden je javnosti prvič pokazal podvodno plovilo brez posadke, ki da v nezamisljivih globinah skoraj brezšumno in povsem neopazno »nekajkrat presega hitrost podmornic, najsodobnejših torped in vseh vrst tudi najhitrejših ladij«. »To je preprosto fantastično,« se je skupaj z občinstvom navdušil Putin, ko je razložil, da proti temu podvodnemu »dronu«, potencialnemu grobarju najsodobnejših letalonosilk, ki ima lahko tudi jedrsko oborožitev, trenutno nima nihče na svetu nikakršne obrambe. Delovno ime te podmornice je Status-6, v ruskih medijih pa se je pojavila informacija, da napad le ene na obalo ZDA lahko povzroči cunami, ki bi v celoti porušil velemesta, kot sta New York ali Los Angeles. »Čeprav je stokrat manjša od sodobnih jedrskih podmornic, ima večjo udarno silo, hkrati pa potrebuje dvestokrat manj časa, da je pripravljena za boj,« je dejal Putin, preden je navzoče očaral s posnetkom njenega delovanja.

A to je bil šele uvod v predstavitev nove »hipersonične« oborožitve, raket, ki so jih imenovali »kinžal«, kakor na Kavkazu pravijo svojim tipičnim bodalom. Namestijo jih na letala, so vodljive vse do cilja, čeprav so desetkrat hitrejše od zvoka, dosežejo okoli 2000 kilometrov, lani decembra pa so opravile uspešen preizkus na vojaških letališčih, ki branijo jug Rusije.

»A to še ni vse,« je ruski predsednik povečeval napetost med občinstvom, preden je pokazal vrhunec svojega nastopa, ki so mu dali ime Avantgarda. To je prava jata zelo lahko vodljivih raket, ki so več kot dvajsetkrat hitrejše od zvoka, k cilju pa po Putinovih besedah »priletijo kot kak meteorit, kot ognjeni balon, čigar temperatura na površini dosega od 1600 do 2000 stopinj Celzija«. »Zaradi razumljivih razlogov danes ne moremo pokazati, kako so v resnici videti, a vam lahko zagotovim, da ga imamo in da dobro deluje,« je pojasnil ruski predsednik, ko je pokazal »simbolični« videoposnetek tega smrtonosnega in neubranljivega orožja.

Lasersko orožje še skrivnost

Še skrivnostnejši je bil naslednji posnetek, s katerim je Putin ponazoril, da je ruska vojska oborožena tudi z najsodobnejšim laserskim orožjem. »O tem nočem razkriti preveč podrobnosti, a strokovnjaki bodo razumeli, da takšni oborožitveni kompleksi zelo povečujejo rusko obrambno sposobnost,« je izjavil poglavar Kremlja. »Za danes bo dovolj,« je dodal po tem, ko je državljane pozval, naj sodelujejo v natečaju za poimenovanje tudi tega sodobnega orožja.