Žrtev izbruha japonskega ognjenika vse več

Reševalci so na še nepreiskanem območju s pepelom prekritega vrha našli 12 novih trupel − žrtev je že 48.

Objavljeno
01. oktober 2014 15.46
Japan Volcano
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Tokio − Število žrtev sobotnega izbruha ognjenika Ontake narašča. Reševalci so namreč na doslej še nepreiskanem območju s pepelom prekritega vrha našli 12 novih trupel, s čimer je število smrtnih žrtev naraslo na 48. Japonski mediji so pred tem poročali, da svojci še vedno pogrešajo več deset ljudi.

Po podatkih lokalnih oblasti še vedno pogrešajo 71 ljudi, a to število ni zanesljivo. »Menimo, da so mnogi še pogrešani, a ne vemo še, koliko jih je,« je po pisanju agencije AFP dejal predstavnik kriznega štaba prefekture Nagano.

Pohodništvo je na Japonskem zelo priljubljeno. Pohodnike pred začetkom poti sicer spodbujajo, da se vpišejo na seznam in se na koncu pohoda z njega tudi izpišejo, a po podatkih turističnih služb to na vrhuncu sezone ponavadi stori le od deset do 20 odstotkov planincev. Svojo prisotnost na gori Ontake je v času izbruha registriralo 327 pohodnikov. Mnogim med njimi se je uspelo kljub izbruhu ognjenika že v soboto samim vrniti v dolino, mnogi pa so obtičali na gori. Nekaj deset se jih je nato v dolino vrnilo v nedeljo, nekatere poškodovane − teh je po zadnjih informacijah približno 70 − pa so morali v dolino prepeljati s helikopterji ali prenesti z nosili.

Približno tisoč vojakom, policistom in gasilcem, ki sodelujejo v reševalni operaciji, je danes uspelo v dolino prepeljati ali prenesti še 14 trupel žrtev. Več jih je še vedno ujetih na vrhu gore, saj so morali reševalci zaradi strupenih hlapov in nevarnosti novega izbruha ognjenika, iz katerega še vedno uhaja para, večkrat prekiniti reševalno operacijo.

Z naraščanjem števila smrtnih žrtev se je sobotni izbruh ognjenika Ontake v japonsko zgodovino vpisal kot najhujši v skoraj 90 letih. Več žrtev je namreč leta 1926 zahteval izbruh ognjenika Tokači na severu države, kjer je umrlo 144 ljudi. Za enega hujših velja tudi izbruh ognjenika Unzen leta 1991, ko je umrlo 43 ljudi.