V napadu v Afganistanu ubitih najmanj 140 vojakov

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki so navedli, da so napad izvedli s samomorilskimi napadalci.

Objavljeno
22. april 2017 12.58
reu-IRAQ-SECURITY/
Pi. K., STA
Pi. K., STA

Kabul - Število žrtev napada, ki so ga v petek na vojaško bazo na severu Afganistana izvedli talibani, je močno naraslo in po navedbah vlade preseglo 100. Po besedah predstavnika lokalnih oblasti Mohameda Ibrahima Haira Andeša, je bilo ubitih celo 140 vojakov, več kot 160 je bilo ranjenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po sedaj znanih podatkih so se talibani, preoblečene v afganistanske vojaške uniforme, z vojaškimi vozili pripeljali v bazo, pri sebi pa so imeli tudi ponarejene dokumente. Nato so začeli streljati po prizorišču, dva od napadalcev naj bi se razstrelila, poroča AFP.

Talibani so sporočili, da so štirje od napadalcev nekoč delali kot vojaki v bazi in so jo zato dobro poznali. Vendar informacije o tem še niso potrjene, piše dpa.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je danes prispel na prizorišče in obiskal ranjene vojake.

Iz afganistanskega obrambnega ministrstva so sporočili, da je bilo v napadu ubitih več kot 100 vojakov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Večina naših vojakov je bila v času napada na petkovih molitvah«, so sporočili iz ministrstva. Po navedbah predstavnika vojske so bili tarča napada vojaki, ki so po petkovih molitvah zapuščali mošejo, in tisti, ki so bili v kantini. V spopadih naj bi bilo ubitih tudi približno 10 napadalcev.

Poročila v petek so navajala približno 50 smrtnih žrtev, kasneje se je število povzpelo na 70. Kljub temu da se podatki različnih uradnih virov med seboj razlikujejo, gre v vsakem primeru za enega najhujših napadov talibanov na afganistanske vojake.

Napad se je zgodil na poveljniški center vojske, ki leži nekaj kilometrov od mesta Mazar-e-Šarif, v provinci Balh. Vojski je že v petek nekaj ur po napadu uspelo prevzeti nadzor nad celotno bazo.