Ameriška letala nad položaje IS blizu ključnega iraškega jezu

Jez Hadita, drugi največji na hidroelektrarnah v Iraku, oskrbuje z vodo milijone Iračanov kot tudi njihova polja.

Objavljeno
07. september 2014 13.14
Mideast United States Iraq Airstrikes
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington, Bagdad − ZDA so začele izvajati prve letalske napade na skrajneže Islamske države (IS) v osrčju območja arabskih sunitov v Iraku, piše Slovenska tiskovna agencija. Na prošnjo iraške vlade obstreljujejo položaje IS blizu ključnega jezu Hadita v provinci Anbar na zahodu Iraka, je sporočila ameriška vojska.

Letalske napade izvajajo v podporo iraških varnostnih sil in sunitskih plemen, ki branijo jez, so po pisanju STA sporočili iz poveljstva ameriške vojske. Ob tem so poudarili, da če bi jez prišel v roke skrajnežev ali pa bi bil porušen, bi to lahko povzročilo poplave, ki bi ogrozile ameriško osebje in poslopja v prestolnici Bagdad in njeni okolici.

Po navedbah lokalnih iraških virov je bilo v operaciji ubitih več deset skrajnežev, piše STA.

To je prvič, da ZDA od začetka letalskih napadov na položaje IS na severu Iraka 8. avgusta, izvajajo tudi napade v podporo sunitskim plemenskim milicam. Doslej so napade večinoma izvajale v podporo iraškim Kurdom na severu Iraka, čeprav so že avgusta nudile tudi omejeno podporo vojski in šiitskim milicam pri razbitju ofenzive IS na mesto Ameril.

Jezovi so sicer glavna tarča džihadistov. Nadzor nad največjim jezom v državi blizu Mosula na severu države so kurdske sile ob podpori ameriških letal iz rok IS prevzele prejšnji mesec.

Kurdske sile so pred tem danes sporočile, da so znova zavzele strateško pomembno goro Zartak, s katere se širi pogled na planjavo, ki se razteza do Mosula. Goro so avgusta zasedli skrajneži IS, še piše STA.