Ameriška letalonosilka (še) ne pluje proti Korejskemu polotoku

Kljub Trumpovi napovedi, da tja »pošiljajo zelo močno armado«, je letalonosilka še precej daleč od svojega cilja.

Objavljeno
19. april 2017 11.37
US-SKOREA-NKOREA-USS CARL VINSON
M. Č., STA
M. Č., STA
Washington − Ameriška letalonosilka Carl Vinson, ki so jo ZDA pred približno desetimi dnevi v odgovor na grožnje Pjongjanga menda poslale proti Severni Koreji, je takrat dejansko odplula v drugo smer in je trenutno še daleč od Korejskega polotoka. Tako so v torek priznali v ameriški vojski.

Ameriška mornarica je 8. aprila sporočila, da proti Korejskemu polotoku pošilja letalonosilko in njeno spremljevalno ladjevje, ki je zaradi tega odpovedalo načrtovano pot v Avstralijo. S tem so se odzvali na nedavne raketne poskuse Severne Koreje in na napovedi skorajšnjega jedrskega poskusa.

Ameriški obrambni minister James Mattis je še 11. aprila potrdil, da je ladja na poti proti Korejskemu polotoku. Tudi predsednik ZDA Donald Trump je dejal, da na to območje »pošiljajo zelo močno armado«.

A kot je ameriška vojska priznala v torek, je letalonosilka trenutno še zelo daleč od predvidenega cilja. Resda je odpovedala pot v Perth, se je pa nato napotila proti morju ob severozahodni obali Avstralije, da bi sodelovala v načrtovanih vajah. Glede na konec tedna objavljeno fotografijo je bila ladja takrat v bližini indonezijskega otoka Java.

Letalonosilka in spremljajoče ladje se bodo zdaj napotile proti zahodnemu Tihemu oceanu, pri čemer gre za »previdnostni ukrep«, je v torek dejal neimenovani predstavnik ameriške vojske. Na območje naj sicer ne bi prispele pred prihodnjim tednom, njegove navedbe povzema francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA so v zadnjem času zaradi novih raketnih poskusov Severne Koreje zaostrile svojo retoriko do Pjongjanga. Ameriški podpredsednik Mike Pence je med obiskom Južne Koreje na začetku tega tedna dejal, da je obdobja »strateškega potrpljenja« s Severno Korejo konec.

Danes je Pence na Japonskem, kamor je odpotoval iz Seula, to ponovil in dodal, da je Severna Koreja najnevarnejša grožnja miru in varnosti v azijsko-pacifiški regiji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.