Ameriške sile nadaljujejo z napadi v Siriji

Velika Britanija je danes proti Iraku poslala svoje lovce. ZDA: Potrebno bi bilo tudi domače posredovanje na kopnem.

Objavljeno
27. september 2014 15.37
TOPSHOTS-IRAQ-SYRIA-CONFLICT-US-MILITARY
Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA
Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA

Washington - Ameriška letala izvajajo »skoraj neprekinjene« bombne napade na cilje Islamske države (IS) v Siriji, je v petek potrdil neimenovani ameriški vojaški vir. Misija s tem postaja podobna ameriškim letalskim napadom na IS v Iraku, je vir povedal za francosko tiskovno agencijo AFP, ki jo povzema STA.

»Lahko potrdim, da se ameriške zračne operacije v Siriji nadaljujejo,« je navedel vir.

Po navedbah nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice so bili med tarčami napadov islamistični borci v bližini pretežno kurdskega mesta Ain al Arab, od koder je napredek džihadistov v beg proti sosednji Turčiji pognal okoli 160.000 ljudi.

O napadih v bližini tega mesta je bilo slišati že v torek ponoči. Zadnji napadi naj bi zadeli mestece Ali Šar vzhodno od Ain al Araba, kjer je bilo uničenih več cistern IS.

Koalicija je prvič zadela tudi položaje IS v osrednji provinci Homs, pa tudi v mestu Minbej blizu zahodne meje območja, ki ga nadzira organizacija. Prav tako je bilo znova na udaru mesto Raka, kjer so priče naštele najmanj 31 eksplozij.

Poleti iz baze na Cipru

V petek so Belgija, Velika Britanija in Danska napovedale vojaško podporo pri posredovanju proti džihadistom IS. Velika Britanija je danes proti Iraku že poslala svoje lovce. Poleteli so iz vojaške baze na Cipru.

»Lahko potrdimo, da tornadi kraljevih zračnih sil letijo nad Irakom in so v pripravljenost za uporabo v napadu, če in ko so prepoznane primerne tarče,« je sporočil tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva.

Bela hiša je odločitev evropskih držav o sodelovanju v napadih v Iraku pozdravila. S tem se bo namreč več ameriških letal lahko posvetilo operaciji v Siriji, kjer ameriški vojaki trenutno letijo z bojnimi letali iz štirih arabskih zaveznic.

Po navedbah Pentagona so zračni napadi, ki se v Siriji nadaljujejo že peti dan, prekinili črpanje nafte, ki džihadistom zagotavlja dotok denarja.

A Washington je posvaril, da bo za končno zmago, ki bi lahko bila oddaljena še leta, nujno potrebno tudi domače posredovanje na kopnem. Da bi lahko v Siriji premagali nevarne skrajneže, bi urjenje in orožje potrebovalo do 15.000 »zmernih« sirskih upornikov.