Avstralija se bo pridružila boju proti islamistom v Iraku

Avstralija bo 400 pripadnikov zračnih sil in 200 vojakov v ZAE poslala na formalno prošnjo ZDA za pomoč v boju proti IS.

Objavljeno
14. september 2014 13.08
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA

Sydney/Pariz - Avstralski premier Tony Abbott je danes sporočil, da bo Avstralija v Združene arabske emirate (ZAE) odposlala 600 vojakov, ki se bodo pridružili mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA v boju proti skrajnežem Islamske države (IS).

Avstralski premier je novico sporočil dva dni po tistem, ko je Canberra zaradi skrbi pred vrnitvijo avstralskih džihadističnih borcev iz Iraka in Sirije v domovino dvignila opozorilo pred teroristično nevarnostjo na stopnjo »visoko«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblikovanje široke mednarodne koalicije

Abbott je na novinarski konferenci v Darwinu dejal, da bo Avstralija 400 pripadnikov zračnih sil in 200 vojakov v ZAE, ki služi kot glavno oporišče za vojaške operacije na območju, poslala na formalno prošnjo ZDA za pomoč v boju proti IS. Kot je poudaril, »ne gre za bojne enote«, pač pa želi Avstralija pomagati v prizadevanjih, da se prepreči poslabšanje humanitarne krize.

Canberra bo v ZAE poslala tudi osem bojnih letal vrste RAAF F/A18 ter pripadnike specialne enote, ki bodo kot vojaški svetovalci pomagali iraškim silam v boju proti IS. Sodelovanje avstralskih sil se nanaša zgolj na Irak in ne na Sirijo, je po poročanju AFP še poudaril premier.

ZDA si prizadevajo za oblikovanje široke mednarodne koalicije v boju proti islamskim skrajnežem. Washingtonu je v koalicijo uspelo pritegniti tudi deset arabskih držav.

Francoski notranji minister Bernard Cazeneuve pa je v danes objavljenem pogovoru za francoski tednik Le Journal de Dimanche spregovoril o francoskih državljanih, ki se v Iraku in Siriji borijo na strani islamistov.

980 francoskih državljanov vključenih v džihad

Po njegovih besedah je okoli 930 francoskih državljanov ali tujcev s prebivališčem v Franciji aktivno vključenih v džihad v Iraku in Siriji ali se nameravajo tja odpraviti. Od teh jih je 350 že »na terenu«, med njimi je tudi 60 žensk. Kakih 230 se jih namerava odpraviti na območja, ki so pod nadzorom džihadistov. Ob omenjenih 930 jih je več kot 30 že umrlo na bojišču, je še dejal Cazeneuve.

Zahodne države so izrazile zaskrbljenost zaradi nevarnosti, da bi se njihovi državljani lahko pridružili skrajnežem IS, ki si v Iraku in Siriji prizadevajo vzpostaviti islamsko državo, od tam pa bi se nato vrnili v domovino in izvajali teroristična dejanja, navaja AFP.

Eden od pripadnikov IS, ki naj bi domnevno obglavil britanskega humanitarnega delavca Davida Hainesa, ima denimo britanski naglas in domnevno prihaja iz Velike Britanije. Videoposnetek obglavljenja britanskega talca, ki so ga v soboto objavili pripadniki IS, je le zadnji v vrsti podobnih. Pred tem so v minulih tednih na podoben način že ubili dva ameriška novinarja.