Bitka za zahodni Mosul v polnem teku

Iraške sile so po štirih urah bojev zavzele letališče in vdrle v vojaško oporišče, ki ležita južno od zahodnega Mosula.

Objavljeno
23. februar 2017 12.05
Mo. B., A. M.
Mo. B., A. M.

Peti dan po začetku ofenzive na zahodni Mosul so pripadniki iraške policije in enote za hitro odzivanje notranjega ministrstva dosegle južno obrobje mosulskega letališča, pripadnik protiterorističnih enot pa so začeli osvajati bližnje vojaško oporišče Gazlani, jugozahodno od letališča. Po štirih urah spopadov s pripadniki Islamske države so vladne sile zavzele letališče.

Prevzem nadzora nad opuščenim letališčem je ključen za napredovanje proti severu, v zahodni del Mosula, ki ga po nekaterih ocenah brani okoli 2000 pripadnikov Islamske države. »Naše sile napadajo ... Strokovnjaki so začeli čistiti ceste in odstranjevati nastavljene eksplozivne naprave,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal poveljnik enot za hitro odzivanje Hišam Abdul Kadhem.

Obstreljevanje položajev Islamske države v bližini vojaškega oporišča Gazlani. Foto: Alaa Al-Marjani/Reuters

Glavno jedro napada na zahodni Mosul tako poteka z juga, vsi mostovi čez reko Tigris, ki deli mesto na dva dela, pa so bili porušeni že med zavzemanjem vzhodnega dela mesta, s čimer so vladne sile in njihovi zavezniki poskušali preprečiti Islamski državi dovoz okrepitev iz zahodnega dela mesta.

Vladne sile so si za prve cilje ofenzive zadale pred dnevi zasedeno vas Abu Saif na vzpetini južno od mesta, ki omogoča pregled nad dogajanjem v zahodnem Mosulu, mednarodno letališče in oporišče Gazlani. Po zavzetju slednjih jih na poti proti severu čaka kompleksen sistem ovir, ki so jih v zadnjih mesecih za obrambo mesta postavili pripadniki Islamske države.

Za povečavo kliknite na grafiko.

Ofenziva iraških sil poteka ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA. Po poročanju AFP so se v četrtek ameriške sile z oklepnimi vozili pomaknile bliže letališču. Ameriška vojska sicer ne bi smela biti neposredno vpletena v spopade, a so se po navedbah tiskovnega predstavnika Johna Dorriana v zadnjih tednih toliko približali frontni črti, da so se morali odzvati na napade nasprotne strani. »Večkrat so bili napadeni, zato so v Mosulu in okoli njega odgovorili z ognjem,« je povedal včeraj.

Kalvarija civilistov, ujetih v spopadih

Začetek ofenzive na zahodni del Mosula je v nedeljo najavil iraški premier Hajder al Abadi. V vojaški operaciji proti Islamski državi sodeluje več tisoč pripadnikov oboroženih sil. Koliko članov skrajne sunitske skupine je še v zahodnem Mosulu, zadnjem večjem iraškem urbanem območju pod nadzorom IS, ni jasno, po ocenah ameriških oblasti jih je okoli 2000.

Ofenziva na del mesta, ki leži zahodno od reke Tigris, je najzahtevnejši del bitke za sicer drugo največje iraško mesto. Tamkajšnje ulice so praviloma ožje kot na vzhodu mesta, v starem delu tudi neprevozne, ta del mesta pa je še vedno močno poseljen. Podatki o številu v mestu ujetih civilistov se razlikujejo, menda jih je od pol milijona do 750.000. Iz organizacije Save the Children so konec tedna sporočili, da je med njimi do 350.000 otrok.

V obleganem delu mesta je še vedno ujetih od pol milijona do 750.000 civilistov. Foto: Zohra Bensemra/Reuters

Življenjske razmere v mestu so slabe. Nekaj prebivalcev je za AFP po telefonu povedalo, da so zaloge hrane pri koncu, številne družine shajajo z le enim obrokom na dan. Beg zaradi ostrostrelcev in podtaknjenih min je povezan z ogromnim tveganjem. Združeni narodi se ob nadaljevanju ofenzive pripravljajo, da bodo ljudje množično zapuščali ta del mesta. Pričakujejo okoli četrt milijona beguncev. Okoli mesta zato že postavljajo nova taborišča za razseljene.

Kot smo že poročali, je Islamska država drugo največje iraško mesto zavzela poleti 2014 in ob tej pomembni vojaški zmagi razglasila kalifat na območju Iraka in Sirije. Edini javni nastop vodje skupine Bakra al Bagdadija je bil v mošeji v starem delu zahodnega Mosula. Koalicija iraških vladnih sil, kurdskih pešmerg, šiitskih milic in mednarodnih enot je ofenzivo na Mosul sprožila sredi oktobra lani. Vzhodni Mosul so za osvobojenega razglasili 24. januarja.