Boko Haram izpustil 82 deklet

V zameno je nigerijska vlada spustila na prostost več zaprtih članov te skrajne skupine.

Objavljeno
07. maj 2017 11.36
Nigeria Kidnapped Schoolgirls
M. Bi., STA
M. Bi., STA

Islamistična skupina Boko Haram je izpustila 82 od več kot 200 deklet, ki jih je ugrabila pred tremi leti iz šole v kraju Chibok, poročajo tuje tiskovne agencije. Po dolgih pogajanjih z nigerijsko vlado so jih izpustili v zameno za več zaprtih članov Boko Harama.

Izpuščena dekleta naj bi danes prispela v nigerijsko prestolnico Abuja, kjer jih bo sprejel predsednik Muhammadu Buhari. Iz njegovega urada so se prek facebooka zahvalili številnim, ki so prispevali k uspešni izpustitvi deklet, med drugim švicarski vladi, Mednarodnemu odboru Rdečega križa ter krajevnim in mednarodnim nevladnim organizacijam.

Spolne sužnje, samomorilske napadalke ...

Pripadniki Boko Harama so 14. aprila 2014 iz šole v kraju Chibok ugrabili 276 deklet. Petdesetim je takoj uspelo pobegniti, oktobra lani so jih po pogajanjih z Mednarodnim odborom Rdečega križa ter nigerijsko in švicarsko vlado izpustili 21. Nekaj mesecev kasneje je nigerijska vojska rešila še dve dekleti. Zdaj naj bi v ujetništvu ostalo še 114 deklet, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Skupina dekleta zadržuje kot spolne sužnje, sili pa jih tudi v poroke s svojimi borci in po ocenah nekatere prisilijo tudi k temu, da postanejo samomorilske napadalke.

Umrlo že najmanj 14.000 ljudi

Skrajna sunitska skupina Boko Haram je na severovzhodu Nigerije aktivna od leta 2009. Na območju matične države ter v sosednjih Kamerunu, Čadu in Nigru si prizadeva vzpostaviti posebno islamistično državo.

Od leta 2009 je po podatkih ZN v rokah sunitskih fundamentalistov v Nigeriji, Čadu, Kamerunu in Nigru umrlo najmanj 14.000 ljudi. Približno 2,7 milijona ljudi je moralo zaradi Boko Harama zapustiti svoje domove, v zadnjih letih so njihovi pripadniki ugrabili številne ženske in otroke.