Brez pomoči bo Kobani padel

Oblegano kurdsko mesto je obkoljeno s treh strani. Položaj kurdskih borcev se je poslabšal.

Objavljeno
29. september 2014 21.01
MIDEAST-CRISIS/TURKEY
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec
Kobani – V zaledju sirskega mesta Kobani smo se pogovarjali z Mahmudom Mahmudom, enim izmed poveljnikov obrambe tega obleganega kurdskega mesta, ki je po besedah naših sogovornikov tik pred padcem v roke Islamske države.

Medtem ko so po Kobaniju padale granate in rakete in so slabo oboroženi kurdski borci branili svoje položaje na obrobju mesta, je ranjeni poveljnik kurdskih sil iz mesta (YPG), ki je v soboto v bojih izgubil najstarejšega sina, za Delo povedal, da ameriški bombni napadi na islamistične cilje do zdaj niso niti malo vplivali na razmere na bojiščih – položaj kurdskih borcev, ki imajo hude izgube, se je celo poslabšal.

»Težko je. Kobani je obkoljen s treh strani. Danes [nedelja, op. p.] so na mesto padale granate in rakete. Branimo se po najboljših močeh. Resnično ne vem, koliko kurdskih borcev brani Kobani. Pravih vojakov, ki sem jih zadnjih šest mesecev uril tudi sam, ni veliko. Pridružilo se nam je veliko civilistov, kurdskih moških, ki so prišli iz izropanih in zasedenih vasi. V Kobani je prišlo tudi precej Kurdov iz Turčije. A to niso vojaki, to so ljudje, ki so v nuji prijeli za orožje. Tega nam hudo primanjkuje. Podobno je s strelivom. Nujno potrebujemo pomoč. Takoj. Protitankovsko orožje in zračno podporo. Drugače bo Kobani padel,« je v ekskluzivnem intervjuju povedal kurdski poveljnik Mahmud Mahmud.

»Islamisti so popolnoma izropali več kot sto kurdskih vasi. Vse, čisto vse so vzeli. Videl sem, kako so ljudem rezali vratove. Ženske, ki jim ni uspelo pravočasno zbežati, so odpeljali v suženjstvo. Tako kot v Sindžaru. Zato smo ukazali umik. Izpraznili smo 360 vasi. Večina teh ljudi je zbežala v Turčijo,« nam je še dejal Mahmud.