Britanija z letalskimi napadi nad IS v Siriji

Velika Britanija je le nekaj ur po glasovanju že izvedla prve napade.

Objavljeno
03. december 2015 10.21
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-BRITAIN-BASE
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

London − Velika Britanija se je z letalskimi napadi na cilje skrajne sunitske milice Islamska država (IS) v Siriji pridružila mednarodni koaliciji pod vodstvom ZDA, piše Slovenska tiskovna agencija. Britanski parlament je namreč včeraj s 397 glasovi za in 223 proti odobril posredovanje.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik britanskega ministrstva za obrambo, so se letala britanske vojske, ki imajo oporišče na Cipru, že vrnila s prve ofenzivne operacije nad Sirijo. Podrobnosti glede napadenih ciljev ni hotel razkriti, a po poročanju britanskega BBC so v napadih sodelovala štiri letala tornado z vodenimi raketami, ki so obstreljevala naftno polje pod nadzorom IS na vzhodu Sirije.

Velika Britanija z osmimi tornadi in brezpilotnimi letali sicer že sodeluje v zračnih napadih mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA na IS v Iraku. Odločitev o razširitvi operacij na Sirijo zato ni bila preprosta − med deseturno razpravo so nasprotovanje sodelovanju v napadih izrazili številni poslanci, med njimi tudi vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn, ki je Camerona obtožil, da drvi v vojno in da njegovi argumenti ne zdržijo, piše STA. Poleg tega je pred parlamentom že drugo noč zapored proti sodelovanju protestiralo približno 2000 protestnikov.

Ne glede na to so poslanci posredovanje potrdili. Njihovo odločitev je že pozdravil britanski premier David Cameron. Na družabnem omrežju twitter je zapisal, da so poslanci sprejeli »pravilno odločitev za ohranitev varnosti Velike Britanije, saj so napadi v Siriji del širše strategije«. Obljubil je tudi, da bodo ob napadih sprožili tudi močno diplomatsko ofenzivo za rešitev krize v Siriji, piše STA.

Odločitev britanskih poslancev je pozdravil tudi ameriški predsednik Barack Obama in pri tem sporočil, da je Velika Britanija eden najbolj cenjenih partnerjev ZDA od samega začetka bojev proti IS. Ameriški predsednik je obenem tudi izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo nemške vlade, da v podporo koalicijskim prizadevanjem proti IS zagotovi 1200 vojakov.