Buhari: Milica Boko Haram »tehnično gledano« poražena

Nigerijski predsednik opozarja, da samomorilski napadi še naprej predstavljajo grožnjo.

Objavljeno
24. december 2015 18.04
TOPSHOTS-NIGER-UNREST-ISLAMISTS-NIGERIA
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Abuja − Nigerijski predsednik Muhammad Buhari miri strahove državljanov pred skrajno islamistično skupino Boko Haram, ki si prizadeva na pretežno muslimanskem severu Nigerije ustanoviti neodvisno islamsko državo, zato že vrsto let izvaja napade na vladne ustanove in civiliste ter krščanske cerkve in šole, v katerih se po njihovih trditvah držijo zahodnega učnega modela. Kot pravi Buhari, so nigerijske sile »tehnično gledano« vojno proti Boko Haramu že dobile, čeprav njeni samomorilski napadi še naprej predstavljajo grožnjo.

Boko Haram za svoje napade po predsednikovih besedah znova uporablja improvizirane eksplozivne naprave, medtem ko zmožnosti, da bi izvedel »konvencionalne napade« po njegovi oceni nima več. »Tehnično gledano tako menim, da smo dobili vojno, saj se ljudje vračajo v svoje soseske,« je v pogovoru za BBC dejal Buhari.

Nigerijski predsednik, ki je volivce na letošnjih volitvah prepričal tudi z obljubami o zlomu Boko Harama, si je konec decembra postavil za rok, do katerega morajo nigerijske sile poraziti islamistično milico. V času njegovega vodenja države so nigerijske sile Boko Haram dejansko pregnale s precejšnjega dela zavzetega ozemlja, zabeležili pa so tudi manj smrtonosnih napadov milice, ki so se doslej običajno končali s popolnim uničenjem naselij. Po drugi strani so džihadisti povečali število samomorilskih napadov. Te islamistična milica v zadnjem času pogosteje izvaja tudi v Kamerunu, Čadu in Nigru, zaradi česar se širi bojazen, da radikalna skupina pridobiva veljavo zunaj meja Nigerije.

Nasilna kampanja Boko Harama je sicer v zadnjih šestih letih zahtevala najmanj 17.000 življenj, mnogi pa so bili prisiljeni pobegniti s svojih domov.