Čakanje na jedrsko detonacijo

Trumpova administracija bi morala nazaj v šolo, da bi se naučila, s kom ima opravka, ugotavljajo severnokorejski mediji.

Objavljeno
05. maj 2017 13.39
NORTHKOREA-NUCLEAR/
Zorana Baković
Zorana Baković

Pjongjang se pripravlja na nov jedrski test, kar je zelo skrb vzbujajoče, je v četrtek sporočil direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Jukija Amano. »Imamo konkretne informacije, da se program nadaljuje, tako kot je Severna Koreja tudi javno zatrdila,« je povedal v pogovoru za Süddeutsche Zeitung in se pri tem skliceval na satelitske posnetke, ki prikazujejo okrepljene aktivnosti v jedrski bazi Pungje Ri.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je ta teden sporočilo, da bodo šesti jedrski poskus izvedli »kadar koli in kjer koli« se bo odločilo vodstvo države. Podzemni rov v Pungje Riju je že pripravljen, na satelitskih posnetkih, narejenih prejšnji teden, pa je videti delavce, ki črpajo vodo iz njega. Čeprav čaka na dober povod za jedrsko eksplozijo, jih ima Pjongjang že zdaj povsem dovolj.

Ameriški kongres je v četrtek potrdil nove sankcije proti Severi Koreji, ki, med drugim, uvajajo embargo na izkoriščanje njene delovne sile kot enega pomembnih virov deviznih prihodkov države. Sveženj kazenskih ukrepov prepoveduje uvoz vseh izdelkov, ki jih je katera koli država proizvedla s pomočjo severnokorejskih delavcev, v ZDA. Po nekaterih ocenah jih kakih 50.000 do 60.000 dela v državah Bližnjega vzhoda, Afrike in celo Evrope, največ pa jih je v Rusiji in na Kitajskem. Zaposleni so predvsem v rudarstvu, gradbeništvu in lesni industriji, večina plačila, ki ga prejmejo za svoje delo, pa gre v državno blagajno v Pjongjangu.

Drugi potencialni povod za novo jedrsko izzivanje bi lahko bila Kitajska, s katero si je Severna Koreja v zadnjih dneh izmenjala neobičajno ostre obtožbe.

»Naj bo jasno, da nič ne bo spremenilo ali zmotilo naše odločenosti posedovati jedrsko orožje s ciljem obstanka in razvoja naše države,« sporoča komentar, ki ga je v sredo objavila severnokorejska tiskovna agencija KCNA. »Nikoli ne bomo prosili za ohranitev prijateljstva s Kitajsko, če bi s tem ogrozili jedrski program, ki nam je tako dragocen kot življenje, ne glede na to, koliko nam pomeni to prijateljstvo,« je še zapisal avtor in zaključil z grožnjo, da bi bilo za Peking »bolje, če bi razmislil o hudih posledicah, ki bi sledile njenemu brezobzirnemu rušenju glavnega stebra odnosov med Demokratično ljudsko republiko Korejo in Kitajsko«.

Razmere na severnokorejsko-kitajski meji so se po zadnjih ostrih verbalnih izmenjavah precej ohladile. Foto: Aly Song/Reuters

Južnokorejski mediji medtem poročajo, da sta se plin in gorivo v severni sosedi podražila za več kot 80 odstotkov. Številne bencinske črpalke so zaprte, na tistih nekaj še obratujočih v Pjongjangu pa prodajajo gorivo samo tujim diplomatom in predstavnikom mednarodnih organizacij. Ni povsem jasno, ali so to priprave na ustavitev dobave nafte in naftnih derivatov iz Kitajske ali pa je Peking že začel izvajati ostrejše ukrepe vsesplošne izolacije Severne Koreje.

Severna Koreja kot povod za vojaške provokacije praviloma uporablja tudi predsedniške volitve v Južni Koreji, čeprav bi bilo tokrat bolj logično, da bi se vzdržala tovrstnega izzivanja. Južni Korejci bodo namreč v torek izbirali novega predsednika, predvolilne raziskave pa kandidatu Demokratske stranke Mun Džae Inu izkazujejo veliko prednost pred tekmeci. Mun napoveduje povsem drugačno politiko proti Pjongjangu, pripravljen je celo na neposredni dialog.

Satelitski posnetki, ki menda dokazujejo povečano aktivnost v severnokorejski jedrski bazi Pungje Ri. (Za povečavo kliknite na fotografijo.) Foto: Reuters

Severnokorejski vodja Kim Džong Un je v četrtek po poročanju tamkajšnjih medijev vseeno obiskal težko oborožena otoka v bližini Južne Koreje in tam nameščenim vojakom sporočil, naj bodo v polni pripravljenosti »zlomiti hrbtenico sovražniku«. Prav z otočkov Džangdžae in Mu je severnokorejsko topništvo leta 2010 obstreljevalo južnokorejski otok Jeonpjeong, pri čemer so bili ubiti štirje ljudje, med njimi dva civilista.

Še en motiv za novi jedrski poskus bi Pjongjang lahko našel tudi v potrebi, da ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu da lekcijo o tem, kaj Severna Koreja sploh je. »Glede Trumpove administracije naj bo jasno, da je njeno poznavanje [razmer v regiji] na ravni osnovne šole,« je zapisal avtor članka, objavljenega v severnokorejskem časopisu Mindžu Čoson. »Problem je, ker ZDA neumno verjamejo, da lahko proti nam izvajajo državni terorizem, tako kot so to počeli drugim državam,« je še sporočil in zagrozil, da bo vsak, ki bo poskušal škodovati voditelju Kim Džong Unu, uničen.

Za Trumpa in njegove sodelavce bi bilo bolje, še piše v članku, da bi se naučili kaj več o državi, ki je pripravljena na totalno vojno.