Cia: Borcev IS veliko več, kot so mislili doslej

Islamska država ima v Iraku in Siriji v svojih vrstah od 20.000 do 31.500 borcev, poroča ameriška obveščevalna agencija.

Objavljeno
12. september 2014 15.22
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Washington − Ameriška obveščevalna agencija Cia je sporočila, da ima Islamska država (IS) v Iraku in Siriji v svojih vrstah med 20.000 do 31.500 borcev, kar je veliko več, kot so ocenjevali doslej, piše Slovenska tiskovna agencija. Poleg tega se na strani IS borijo tudi številni borci iz tujine − med 15.000 tujimi borci v Siriji jih približno 2000 prihaja z Zahoda, nekateri so tudi člani IS.

Mednarodno koalicijo proti Islamski državi (IS) bo po navedbah ameriških medijev sicer koordiniral upokojeni general John Allen, ki je med letoma 2011 in 2013 poveljeval zavezniškim silam v Afganistanu, trenutno pa zaseda položaj varnostnega svetovalca pri ameriškem državnem sekretarju Johnu Kerryju. Ta je med obiskom Saudske Arabije dejal, da koalicijo sestavlja že okoli 40 držav. Turčija, ki je ključna, saj meji na Irak in Sirijo, včeraj sicer ni podpisala tako imenovane izjave iz Džede, dogovora o usklajeni akciji proti teroristom, vključno z IS, o katerem so se dogovorili zunanji ministri desetih držav, med njimi ZDA, Libanona, Egipta, Saudske Arabije, Jordanije in Iraka.

Mednarodna prizadevanja se bodo nadaljevala v ponedeljek v Parizu, kjer bo potekala konferenca o stabilizaciji Iraka. Na njej bodo poleg ZDA, Francije in Velike Britanije tudi predstavniki Rusije in Kitajske, piše STA.

ZDA, ki so izvedle že okoli 150 zračnih napadov v Iraku, bodo nosile glavno breme pritiska na IS iz zraka. Njihova letala so doslej vzletala iz sosednjih držav v regiji, po novem pa bodo uporabljala tudi letališče kurdske prestolnice Erbil na severu Iraka. Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo napovedal, da bodo ameriška letala IS napadala tudi v Siriji, kopenske sile pa bodo zagotavljali sirski uporniki − tem bodo ZDA pomagale z opremo, urjenjem in orožjem − in iraška vojska, še piše STA.