Člani IS obglavili Davida Hainesa, ki je živel na Hrvaškem

Britanskega humanitarnega delavca so pred 18 meseci zajeli v Siriji.

Objavljeno
14. september 2014 10.28
Ma. F., Delo.si
Ma. F., Delo.si

London/Washington - Pripadniki Islamske države (IS) so v soboto objavili video, v katerem obglavijo britanskega humanitarnega delavca, piše STA. Britanski premier David Cameron je obglavljenje označil za dejanje čistega zla, ameriški predsednik Barack Obama pa je izrazil solidarnost z britanskimi zavezniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Potem ko so v minulih tednih na podoben način že ubili dva ameriška novinarja, so pripadniki IS zdaj obglavili še 44-letnega Davida Hainesa, ki so ga pred 18 meseci zajeli v Siriji. V videu ta pojasni, da mora plačati za Cameronovo politiko. Po navedbah medijev bi lahko šlo za iste storilce kot v prvih dveh primerih.

Morilec v videu v angleščini z domnevno britanskim naglasom obtoži Camerona, ker se je pridružil ZDA v vojni proti džihadistom v Iraku. Cameron je po objavi videa napovedal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bodo storilce prijeli. Danes se bo pridružil izredni seji britanskega odbora za izredne zadeve Cobra.

Nova grožnja

Ameriški predsednik Obama je obglavljenje označil za barbarsko dejanje in zatrdil, da ZDA stojijo ob rami Veliki Britaniji »v žalovanju in odločenosti«. London se sicer za zdaj ni odločil za sodelovanje v letalskih napadih na IS v Iraku, je pa ponudil oboroževanje Kurdov na severu Iraka v boju proti tej skrajni skupini.

Islamska država medtem že grozi z naslednjo usmrtitvijo, v kolikor bo Cameron podprl napade proti džihadistom. Naslednji na seznamu za obglavljenje naj bi bil britanski humanitarni delavec Alan Henning, piše Sky News.

Krvnik Davida Hainesa, ki je živel v hrvaškem mestu Sisak, naj bi bil isti, kot v primerih usmrtitve novinarjev Jamesa Foleyja in Stevena Sotloffa.