Dabiq, uradno glasilo IS

Revija Islamske države omenja premirje.

Objavljeno
23. november 2015 15.12
FRANCE-SHOOTING/BELGIUM
Z. R.
Z. R.

Islamska država vodi medijsko vojno. Spletna revija Dabiq, ki je uradno glasilo IS, je zbir džihadistične propagande z območja Sirije in Iraka in drugih front, kjer se borijo teroristične skupine. Prva številka Vrnitev kalifata je izšla sredi preteklega leta, najnovejša, novembrska številka − po pariških napadih − ima naslov Samo teror. Glasilo kalifata Abuja Bakra Al Bagdadija med drugim povzdiguje uničujoče napade v Parizu: ob fotografijah terorističnega razdejanja, preživelih in truplih so pripisi o »môri zahodnega sveta, ki se je šele začela«.

V reviji je med drugim članek, pod katerim je podpisan John Cantlie, britanski talec, ki je v nekaterih videoposnetkih Islamske države slavil IS in kritiziral Zahod. Talec piše in govori pod grožnjo smrti, pri tem pa je pomenljivo, da navaja nekatere analize zahodnih medijev, češ da se je treba navaditi na sobivanje z Islamsko državo in jo sprejeti kot državno entiteto, tako kakor velja za ostale. Britanski pisec − oziroma tisti, ki je v njegovem imenu besedilo napisal − meni, da bi v tem primeru bilo možno »premirje z zahodnimi državami«. Nadaljuje, da bodo zahodnim državam nekaj let potrebne bombe, preden bo začela razmišljati o premirju.

Skratka, uradna revija Islamske države omenja možnost premirja med IS in Zahodom. To zdaj ni aktualna ideja, vprašanje je, kaj bo v prihodnje.