Damask: Za silovito eksplozijo in požare v bližini letališča odgovoren Izrael

Izrael je od začetka vojne izvedel več zračnih napadov v Siriji, običajno so tarča pripadniki libanonske milice Hezbolah.

Objavljeno
27. april 2017 15.47
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-AIR STRIKE
Mo. B.
Mo. B.

V bližini damaščanskega mednarodnega letališča je danes zjutraj odjeknila silovita eksplozija, ki je zanetila več večjih požarov. Sirska tiskovna agencija SANA je pozneje poročala, da je šlo za »izraelsko agresijo«, rakete pa da so izstrelil iz okupiranega ozemlja. Izstrelki so povzročili le materialno škodo.

Televizija Al Manar, povezano z libanonsko šiitsko milico Hezbolah, je poročala, da so izstrelki zadeli skladišče in rezervoarje z gorivom. Ali je objekte uporabljala sirska vojska ali katera od zavezniških oboroženih skupin, med katerimi je tudi Hezbolah, niso pojasnili.

Izraelska vojska je od začetka sirske vojne marca 2011 na območju Sirije izvedla več zračnih napadov. Na muhi so se znašli vojaški konvoji in skladišča pripadnikov Hezbolaha, ki ga sami uvrščajo med teroristične organizacije, v Sirij pa se bori na strani režima Bašarja al Asada.

Izraelska vojska običajno napadov ne zanika in ne prizna, tudi tokrat navedb Damaska niso neposredno potrdili. Je pa izraelski minister za obveščevalne službe Jisrael Kac je po poročanju AFP povedal, da je bila eksplozija v skladu z vladno politiko preprečevanja oboroževanja Hezbolaha. »Poskušamo preprečiti, da bi sofisticirano orožje iz Sirije prešlo k Hezbolahu v Libanonu in Iranu. Če prejmemo zanesljive informacije o načrtih za prevoz orožja Hezbolahu, bomo ukrepali. Ta incident je bil v skladu s to politiko.«

Letališče je od središča Damaska oddaljeno približno 25 kilometrov. Tokrat se ni prvič znašlo na muhi izraelske vojske, sirski mediji so o podobnem napadu poročali že decembra 2014.

Eden od redkih napadov, ki ga je Izrael doslej priznal, je bil letošnji napad na položaje v bližini Palmire. Tedaj je sirska vojska prvič ukrepala - proti izraelskim lovcem so izstrelili protiletalsko raketo. Ta cilja ni zadela, pozneje jo je prestregel izraelski protiraketni sistem.

Izrael in Sirija sta uradno še vedno v vojni, a so bile razmere med državama do začetka krvave sirske vojne razmeroma mirne.