Dokument razkriva, da naj bi IS dovolil odvzem človeških organov

To bi lahko nakazovalo, da se IS morda ukvarja s trgovino s človeškimi organi in pridobiva iz nje finančno korist, poročajo tuji mediji.

Objavljeno
25. december 2015 15.52
S. M., STA
S. M., STA

Skrajna skupina Islamska država (IS) je dovolila odvzem človeških organov v primerih, ko bi tako rešili življenja muslimanov, je razvidno iz dokumenta, ki so ga januarja letos izdali verski učenjaki IS.

To bi lahko nakazovalo, da se IS morda ukvarja s trgovino s človeškimi organi in pridobiva iz nje finančno korist, poročajo tuji mediji.

V dokumentu z 31. januarja letos, v katerega je imela vpogled tiskovna agencija Reuters, IS dovoljuje, da se ujetnikom odvzamejo organi, da bi rešili življenje muslimanov, četudi to ogroža življenje ujetnikov.

Reuters sicer ni mogel neodvisno potrditi avtentičnosti dokumenta.

»Življenja in organov odpadnikov ni potrebno spoštovati in jih je mogoče nekaznovano odvzeti,« piše med drugim v dokumentu, ki ga je posebni verski odbor IS izdal v obliki fatve oziroma verskega zakona.

Reuters, ki ga povzema srbski Tanjug, ob tem sicer opozarja, da dokument ne ponuja dokazov, da se IS dejansko ukvarja z odvzemom in trgovanjem z organi, temveč daje zgolj versko dovoljenje za to.

Gre za enega od številnih dokumentov, ki so jih ameriške posebne enote maja letos zasegle med vojaško operacijo na vzhodu Sirije, v kateri je bil ubit vodilni finančnik IS Abu Sajaf. Dokument so ameriški predstavniki odkrili med zaseženimi podatki džihadistov, shranjenih na računalnikih, zgoščenkah in DVD.

Irak je sicer že v preteklosti večkrat obtožil IS, da odvzema in trguje s človeškimi organi, da bi s tem ustvaril finančne prihodke.