Dosegli dogovor o politični rešitvi libijskega konflikta

Dogovor o rešitvi krize, v kateri se je država znašla po padcu Gadafija, morata zdaj potrditi še rivalska parlamenta.

Objavljeno
06. december 2015 19.20
TUNISIA-LIBYA-CONFLICT-PEACE
Ma. Ja.
Ma. Ja.

Tunis − Rivalski skupini, ki se bijeta za prevzem nadzora v Libiji, sta po srečanju v Tunisu sporočili, da sta našli politično rešitev za slepo ulico, v kateri se je država znašla po padcu dolgoletnega samodržca Moamerja Gadafija. Dogovor morata zdaj potrditi še rivalska parlamenta.

»To je zgodovinski trenutek, na katerega so čakali Libijci, Arabci in cel svet,« je po navedbah tiskovne agencije AFP po srečanju dejal namestnik predsednika Splošnega nacionalnega kongresa (GNC) s sedežem v Tripoliju Avad Mohamed Abdul Sadik. Libijce je pozval, naj podprejo to zgodovinsko priložnost. »Če bo tej rešitvi namenjena resnična podpora Libije − tako ljudi kot institucij −, bomo prav gotovo v največ dveh tednih ali mesecu dni našli rešitev za politično krizo,« je ocenil.

Kot so za AFP pojasnili v GNC, bo dogovor vzpostavil nov predstavniški organ, ki bo v 15 dneh izbral odbor − po navedbah Reutersa ga bo sestavljalo deset članov, po pet iz vsakega parlamenta − za nominacijo novega predsednika vlade. Medtem bo drugi odbor prevetril libijsko ustavo. Volitve naj bi nato izvedli v dveh letih.

Libija je oktobra 2011 po strmoglavljenju Gadafija − za kar so s svojo pomočjo in vpletanjem poskrbele zahodne sile − zdrsnila v kaos. Za oblast sta se spopadli dve nasprotni strani, za nadzor nad bogatimi naravnimi viri pa še številne oborožene skupine. Vojaško zavezništvo, ki je vključevalo tudi islamiste, je avgusta 2014 zasedlo glavno mesto Tripoli, vzpostavilo svojo vlado in parlament ter mednarodno priznane oblasti prisililo k begu na vzhod države. Mednarodno priznana vlada pod vodstvom premierja Abdulaha al Tanija ima tako zdaj sedež v pristaniškem mestu Tobruk na vzhodu države, islamistična vlada pa v Tripoliju.

Med sprtima stranema že več mesecev potekajo tudi pogovori pod okriljem Združenih narodov. Odposlanec ZN Bernardino Leon je na začetku oktobra predlagal vlado narodne enotnosti, ki bi jo vodil devetčlanski narodni svet, sestavljen iz premierja, petih namestnikov in treh ministrov. Implementacija tega dogovora je sicer še pod vprašajem.