Gaza: Med protesti je znova izbruhnilo nasilje

V protestih ob meji z Izraelom je umrlo šest Palestincev, več kot 400 je ranjenih.

Objavljeno
06. april 2018 14.39
ISRAEL-PALESTINIANS/PROTESTS
Ka. M., STA, Be. B.
Ka. M., STA, Be. B.

Na območju Gaze ob meji z Izraelom so znova izbruhnili spopadi med palestinskimi protestniki in izraelskimi vojaki. Palestinci – zbralo se jih je približno 10.000 – so zažigali pnevmatike in izraelske vojake obmetavali s kamni, ti pa so odgovorili s solzivcem in streli.

Tuje tiskovne agencije poročajo o šestih smrtnih žrtvah in prek 400 ranjenih Palestincih.

Po navedbah palestinskega zdravstvenega ministrstva je bil en Palestinec ubit v nasilju vzhodno od mesta Gaza, še en Palestinec pa je umrl v streljanju blizu Han Junisa na jugu območja Gaze. Pod streli izraelske vojske so po navedbah ministrstva kasneje umrli še štirje Palestinci, med njimi 16-letnik.

V bolnišnice so prepeljali prek 400 ljudi. Približno 150 jih je utrpelo poškodbe tako zaradi pravega streliva kot zaradi gumijastih nabojev. Številni drugi so poiskali pomoč zaradi vdihavanja solzivca, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Pred tednom so izraelski vojaki ob podobnih protestih ubili 19 Palestincev, okoli 1500 je bilo ranjenih. To je bil najbolj krvav dan v Gazi od izraelske ofenzive na tem območju leta 2014. Tudi današnji protest, na katerem se je po navedbah izraelske vojske zbrlao približno 10 tisoč palestinskih protestnikov, je bil organiziran v okviru šesttedenskih demonstracij, na katerih Palestinci zahtevajo pravico do vrnitve palestinskih beguncev na svoje domove v današnjem Izraelu.

V času šesttedenskih protestov številni Palestinci bivajo v več šotorskih mestih blizu meje z Izraelom. Foto: Said Khatib/AFP

Izraelska vojska je sporočila, da so vojaki izstrelili »opozorilne strele«. Poleg tega so uporabili tudi vodne topove, da bi razgnali množico, in posebno napravo, da bi razkadili dim, ki je nastal zaradi zažiganja gum.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so protestniki z zažiganjem gum želeli ustvariti dimno zaveso za izraelske strelce.

Palestinski rdeči polmesec je vzdolž mejnega območja postavil pet poljskih bolnišnic, v katerih obravnavajo ranjene protestnike, poroča DPA.