Hollande v Bagdadu v podporo novi iraški vladi

Francija kurdskim borcem že dostavlja orožje, drugam pa pomoč. Če bo treba, bo sodelovala tudi pri letalskih napadih.

Objavljeno
12. september 2014 10.57
TOPSHOTS-IRAQ-CONFLICT
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bagdad − Francoski predsednik François Hollande je danes dopotoval v Bagdad, kjer namerava izraziti podporo Francije novi iraški vladi in predstaviti svojo strategijo za boj proti skrajnežem iz vrst Islamske države (IS), piše Slovenska tiskovna agencija.

Z njegovim letalom so dostavili tudi 15 ton človekoljubne pomoči za Erbil na severu Iraka, kamor bo odpotoval iz Bagdada, kjer se bo sešel z iraškim kolegom Fuadom Masumom in premierjem Hajderjem al Abadijem. Hollanda na poti spremljata vodja francoske diplomacije Laurent Fabius in obrambni minister Jean-Yves Le Drian.

Pariz že od poletja dostavlja orožje kurdskim borcem, ki se borijo proti Islamski državi, dostavlja pa tudi človekoljubno pomoč, predvsem krščanskim in jazidskim beguncem na severu države, piše STA.

Hollande se bo v ponedeljek v Parizu znova srečal z iraškim predsednikom, saj v francoskem glavnem mestu organizirajo mednarodno konferenco o miru in varnosti v Iraku. Hollande in Masum bosta skupaj predsedovala konferenci, katere cilj je potrditi podporo mednarodne skupnosti novi iraški vladi, uskladiti boj proti IS in okrepiti humanitarna prizadevanja ter prizadevanja za obnovo države.

Francija je v sredo tudi napovedala, da bo, če bo treba, sodelovala v letalskem vojaškem posredovanju v Iraku. Poleg tega Pariz ne izključuje več niti sodelovanja v zračnih napadih na Sirijo, katerih cilj bi bil prav tako oslabiti IS, dodaja STA.