Humanitarni premor v Vzhodni Guti

Začasne prekinitve ognja bodo vsak dan med 9. in 14. uro po lokalnem času.

Objavljeno
27. februar 2018 12.06
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-GHOUTA
Ka. M., STA
Ka. M., STA

Damask – V sirski uporniški enklavi Vzhodna Guta velja peturna humanitarna prekinitev ognja. Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass so sirske oblasti ob podpori ruskega centra sprave med vojskujočimi se stranmi v Siriji vzpostavile pogoje za sprejem civilistov prek edinega humanitarnega koridorja, ki povezuje Damask z Vzhodno Guto.

Kot je včeraj pojasnil ruski obrambni minister Sergej Šojgu, je ruski predsednik Vladimir Putin vojski odredil, naj od danes v Vzhodni Guti upošteva »humanitarni premor«, ki bo veljal vsak dan med 9. in 14. uro po lokalnem času. Varnost bosta med premorom zagotavljali ruska vojaška policija in sirska vojska.

Premor z namenom humanitarne oskrbe in evakuacije civilistov prihaja po tem, ko je varnostni svet Združenih narodov (VS ZN) v soboto sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. V njej zahtevajo takojšnjo prekinitev vojskovanja po vsej državi, da bi omogočili »varno, nemoteno in stalno« dostavo pomoči ter evakuacijo bolnih in ranjenih.

Člani sirske civilne zaščite (Bele čelade) rešujejo civiliste med bombardiranjem v predmestju Damaska ta konec tedna. Foto: AP

»Ruski humanitarni premor« neskladen z resolucijo VS

Sirska opozicija je peturno prekinitev bojev označila za »udar na sobotno resolucijo VS ZN«. »Rusija ni nikoli hotela prekinitve ognja v Vzhodni Guti in to je jasno pokazala,« je za DPA dejal Ahmed Ramadan, tiskovni predstavnik Sirske nacionalne koalicije. Moskvo je še obtožil, da ne stori dovolj za ustavitev napadov v Vzhodni Guti, ki jih izvajajo režimske sile Bašarja al Asada.

Britanski veleposlanik pri ZN Jonathan Allen je včeraj ocenil, da tovrstna humanitarna prekinitev vojskovanja ni skladna z resolucijo VS ZN. Menil je, da Kremelj lahko uveljavi resolucijo, če bi si tega želel. Po njegovi oceni se mora Rusija odločiti, ali bo v celoti spoštovala resolucijo, ki jo je podprla, »ali pa se bo raje igrala cinične igre«.

Podobno menijo tudi v ameriškem State Departmentu. Tiskovna predstavnica Heather Nauert je včeraj pozvala Rusijo, naj uporabi svoj vpliv za zagotovitev takojšnje in popolne prekinitve bojev v Vzhodni Guti, kjer je ujetih približno 400.000 civilistov.