Iraška vojska začela bitko za zahodni del Mosula

Ofenziva za zahodni del mesta je najzahtevnejši del bitke za Mosul. Po nekaterih podatkih je v mestu do 650.000 civilistov.

Objavljeno
19. februar 2017 10.00
MIDEAST-CRISIS/IRAQ-MOSUL
Mo. B.
Mo. B.

Več sto vozil iraških oboroženih sil je danes zjutraj krenilo proti zahodnemu delu Mosula, ki je še vedno pod nadzorom skrajne sunitske Islamske države. V prvih urah so na poti proti letališču, ki leži južno od mesta, to pa naj bi bila tudi glavna smer napada, zavzeli vasi Athbah in Al Lazagah. Da se je ofenziva začela, je uradno naznanil iraški premier Hajder al Abadi.

Pred pripadniki iraških sil je najzahtevnejši del bitke za Mosul. Vzhodni del mesta prepletajo ozke ulice, v starem delu mesta so številne neprevozne, tamkajšnje prebivalstvo pa je, drugače kot je bilo v drugih že osvojenih predelih v Mosulu in okoli njega, večinoma sunitsko. Kot smo poročali novembra, so ti prihod Islamske države v mesto pred dvema letoma in pol sprejeli kot (proti)strup za šiitsko vladavino v Bagdadu. Zato je naivno pričakovati, da bo iraška vojska med lokalnim sunitskim prebivalstvom sprejeta kot »osvoboditeljica« (več preberite TUKAJ).

Bojišče med civilisti

Združeni narodi so se na napoved ofenzive odzvali z opozorilom, da so v mestu še vedno ujeti številni civilisti – po nekaterih podatkih tudi do 650.000 ljudi. Iz organizacije Save the Children, ki jo navaja AFP, so sporočili, da je med njimi tudi 350.000 otrok. »Iraške sil in njihove zaveznike, vključno z ZDA in Veliko Britanijo, pozivamo, naj storijo vse,  kar je v njihovi moči, da obvarujejo otroke in njihove družine in se izogibajo civilnih ustanov, kot so šole in bolnišnice, ko prodirajo globje v mesto,« je povedal Maurizio Crivallero iz organizacije Save the Children.

Pred začetkom ofenzive je iraška vojska nad mesto odvrgla letalke, v katerih je civiliste opozorila pred začetkom bitke. A Crivallero opozarja, da beg za večino družin ni možen, saj tvegajo smrt s strani skrajnežev, ostrostrelcev ali nastavljenih min. Na drugi strani pa jim zmanjkuje vode, hrane in pa zdravil. »To je kruta izbira otrok v zahodnem Mosulu: bombe, navzkrižen ogenj ali lakota, če ostanejo, ali usmrtitev, če poskušajo zbežati,« je povedal.  

Islamska država je drugo največje iraško mesto zavzela poleti 2014 in ob tej veliki zmagi na območju Iraka in Sirije razglasila kalifat. Edini javno nastop vodje skupine Bakra al Bagdadija je bil v mošeji v starem delu zahodnega Mosula. Koalicija iraških vladnih sil, kurdskih pešmerg, šiitskih milic in mednarodnih enot je ofenzivo na Mosul sprožila sredi oktobra lani. Vzhodni Mosul so za osvobojenega razglasili 24. januarja.

Zlorabe v Mosulu?

Britanski Guardian ob današnjem začetku ofenzive na zahodni del mesta opozarja na nazorne posnetke z ulic Mosula, ki so jih domnevno objavili podporniki iraških vladnih sil. Na enem od njih snemalec spodbuja moške v uniformah iraške policije, ki pretepajo štiri moške v civilnih oblačilih. Eden od napadalcev nato pretepene odvleče na ulico in tri usmrti. Tisti, ki so posnetke objavili, trdijo, da gre za zlorabe pripadnikom Islamske države.  

Iz urada iraškega premiera so posnetke že označili za načrtno blatenje, a so sporočili, da so iz previdnosti vseeno sprožili preiskavo. »Če se izkaže, da je šlo za zlorabe, bodo storilci predani sodiščem. Tudi v drugih [vojaških] operacijah so posamezniki zakrivili zlorabe ... nekateri so bili obsojeni,« je povedal tiskovni predstavnik urada Sad al Hadithi. Belkis Wille iz Human Rights Watcha medtem opozarja, da so oblasti sicer pogostokrat pripravljene ustanoviti preiskovalne komisije, malokrat pa so vidni rezultati. »Upajmo, da bo tokrat drugače,« je še povedal za Guardian.