Iraške sile obvarovale pomemben jez na zahodu države

Po ameriških letalskih napadih so iraške sile sprožile ofenzivo proti skrajnežem na območju Hadite in bile večkrat uspešne.

Objavljeno
08. september 2014 12.13
IRSQ-UNREST-KURDS
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA

Bagdad − Iraške sile so s pomočjo ameriških letal pred islamskimi skrajneži obvarovale pomemben jez Hadita na zahodu Iraka, piše Slovenska tiskovna agencija.

ZDA so zračne napade na območju, kjer se ob boku iraških sil borijo sunitske milice, začele izvajati konec tedna. Po besedah voditelja ene od provladnih milic so ameriški napadi uničili patruljo Islamske države (IS). Po ameriških napadih so iraške sile sprožile ofenzivo proti skrajnežem na območju Hadite in dosegle več uspehov. Med drugim so skupaj z milicami ponovno zavzele mesto Barvana, iz katerega so islamisti pobegnili in za seboj pustili orožje in vozila, dodaja STA.

To je prvič, da so ZDA letalske napade na položaje IS izvedle v podporo sunitskim plemenskim milicam. Doslej so jih namreč večinoma izvajale v podporo iraškim Kurdom na severu Iraka, čeprav so avgusta ameriška letala že nudila omejeno podporo vojski in šiitskim milicam pri ustavitvi ofenzive IS na mesto Amerli.

Jezovi so sicer glavna tarča džihadistov. Nadzor nad največjim jezom v državi blizu Mosula na severu države so kurdske sile ob podpori ameriških letal prevzele iz rok IS prejšnji mesec, še piše STA.