Iraške sile odločno nad Ramadi, trdnjavo IS

Iraški mediji poročajo o hudih spopadih med skrajneži in vojsko. Zadnji upajo, da bo mesto »čisto« v prihodnjih 72 urah.

Objavljeno
22. december 2015 13.53
IRAQ-CONFLICT
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Bagdad − V boju proti skrajni sunitski skupini Islamska država je iraška vojska v noči na danes začela obsežen napad na trdnjavo IS v Ramadiju na zahodu države. Iraški mediji poročajo o hudih spopadih med vojsko in skrajneži. Ramadi je pod nadzorom IS od maja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

»Vstopili smo v središče Ramadija iz več smeri in začeli čistiti naselja,« je po poročanju STA dejal tiskovni predstavnik iraških protiterorističnih enot Sabah al Noman. Napovedal je, da bo mesto »čisto v prihodnjih 72 urah«.

Iraškim elitnim protiterorističnim enotam v napadu na Ramadi iz zraka pomagajo mednarodne sile pod vodstvom ZDA, na kopnem pa še iraška policija, vojska ter sunitska plemena, ki nasprotujejo skrajni Islamski državi.

IS je začela ofenzivo v Iraku pred 18 meseci. V zadnjem času je izgubila več ključnih mest v Iraku. Če bo iraškim silam uspelo ponovno osvojiti Ramadi, ki velja za trdnjavo IS v državi, bo to njihova največja zmaga doslej, poroča STA.

Ramadi, ki je prestolnica province al Anbar, velja za strateško pomembno mesto.