Iraške sile zmagoslavno na ulicah Ramadija

Iraška vojska je z zavzetjem Ramadija zabeležila eno najbolj pomembnih zmag v bitki z Islamsko državo.

Objavljeno
28. december 2015 12.37
TOPSHOT-IRAQ-CONFLICT-RAMADI
Mo. B.
Mo. B.

Ramadi – Pozno v noč se je sinoči zavleklo slavje na ulicah več iraških mest, kjer so Iračani proslavljali doslej največjo zmago v boju s skrajno sunitsko Islamsko državo. Po nekaj dneh ofenzive na mesto Ramadi, so ga iraške sile včeraj, potem ko so pripadniki IS zapustili vladni kompleks, tudi uspešno zavzele.

»Varnostne sile zdaj nadzorujejo vse ulice. S strani Daesha [drugo ime za IS] za zdaj ni nobenega odpora,« je povedal predstavnik vojske Ibrahim al Fahdavi.

Pripadniki iraških sil so še danes zjutraj prečesavali opustošene in zapuščene ulicah mesta, ki leži približno sto kilometrov zahodno od Bagdada, in iskali morebitne posamezne skupine pripadnikov IS, ki bi se odločili vztrajati. Mesto so nato razglasili za osvobojeno.

Pred tednom dni je center mesta branilo še okoli 400 islamistov. Koliko je bilo ubitih, ni znano. Prav tako ni znana uradna številka ubitih pripadnikov iraške vojske. Neimenovani vir je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal le, da so samo v nedeljo v bolnišnicah oskrbeli skoraj sto ranjenih vojakov.

Mesto je sicer še vedno izjemno nevarno, tudi zaradi podtaknjenih eksplozivnih naprav. Z njimi je posejan tudi vladni kompleks, kjer se je bila zadnja bitka za Ramadi. »Daesh je na cestah in v vladnem kompleksu podtaknil več kot 300 eksplozivnih naprav. Uporabil so vse – od jeklenk s kisikom do kovinskih kanistrov, napolnjenih s plastičnim eksplozivom in klorom,« je pojasnil brigadni general Madžid al Fatlavi.

V operaciji v Ramadiju so ključno vlogo odigrale države, ki sodelujejo v ameriški koaliciji proti IS. Iraškim silam so na pomoč priskočile z urjenjem in orožjem, podprli pa so jih tudi z zračnimi napadi.