IS stiska obroč okoli Kobanija

Islamska država v Kobani pošilja borce iz drugih delov Sirije, ki so pod njenim nadzorom, tudi iz Rake.

Objavljeno
12. oktober 2014 14.26
TOPSHOTS-TURKEY-SYRIA-CONFLICT-KURDS
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Bejrut − Skrajna sunitska Islamska država (IS) v sirsko mesto Kobane, za katerega že skoraj mesec dni potekajo srditi spopadi med IS in kurdskimi borci, pošilja okrepitve, poroča nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice. »Zanje je to odločilna bitka,« je poudaril direktor organizacije Rami Abdel Rahman.

Kot pojasnjujejo v observatoriju, bi v primeru neuspeha pri naskoku na Kobane IS izgubila del ugleda pri džihadistih po vsem svetu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

IS tako v Kobane pošilja borce iz drugih delov Sirije, ki so pod njenim nadzorom, tudi iz Rake. "»Pošiljajo tudi borce brez veliko izkušenj na terenu,« je pojasnil Abdel Rahman. »Napadajo na več frontah, a jih kurdski borci odbijajo,« je še dodal.

Skupina je sicer v poskusih zavzetja mesta utrpela velike izgube; samo v soboto naj bi bilo tam ubitih 36 borcev IS.

Dogajanje v Kobaneju je danes komentiral ameriški obrambni minister Chuck Hagel. Kot je poudaril, situacija ostaja »nevarna«.

Po navedbah Hagla so zračni napadi pod vodstvom ZDA dosegli nekaj napredka, vendar borci IS še vedno zavzemajo območja na obrobju mesta. Boj proti IS v Siriji in Iraku bo dolgoročen, je znova izpostavil.

»V okviru zračnih napadov delamo vse, kar lahko, da pomagamo potisniti nazaj IS,« je po poročanju STA poudaril Hagel, ki se sicer mudi v Čilu.

Zračni napadi mednarodne koalicije so vsaj zaenkrat zaustavili pohod džihadistov na Kobane, je za tuje tiskovne agencije medtem danes potrdil predstavnik kurdskih Zaščitnih enot kurdskega ljudstva (YPG) Idris Nasan. »Napadi so bili koristni,« je pojasnil in dodal, da »spopadi danes niso tako srditi kot včeraj«.

Zavezniška letala so zadela nekaj položajev IS. Kurdski borci so s tem lahko ubranili svoje pozicije in skušajo potisniti napadalce nazaj. Vseeno pa v YPG opozarjajo, da jim primanjkuje orožja in streliva. Po besedah Nasana bi bila nujna boljša koordinacija z mednarodno koalicijo.

V mesecu boja za Kobane je bilo ubitih najmanj 553 ljudi, od tega 298 borcev IS, navaja Sirski observatorij za človekove pravice. Kurdski borci trdijo, da jih je številčno na terenu veliko premalo glede na moč nasprotnika, še piše STA.