»ISIS nas napada s treh strani. Prepuščeni smo sami sebi.«

Boštjan Videmšek se je pridružil turškim Kurdom, ki so prebili pregrado na meji s Sirijo, da bi podprli svoje rojake.

Objavljeno
26. september 2014 18.52
MIDEAST-CRISIS/TURKEY
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec

Kobani - V današnjih zgodnjih popoldanskih urah je okoli 1500 Kurdov z vse Turčije, ki so na turško-sirsko prišli na proteste v podporo svojim rojakom v Siriji, prebilo mejne pregrade in se prebilo v Kobani, v mesto, ki ga oblega Islamska država. Pridružil sem se jim.

Potem ko so danes dopoldan pred mejno postojanko turške vojske potekali množični protesti turških Kurdov proti turškemu prizanesljivemu odnosu do skrajne sunitske milice Islamska država, ki je v zadnjih dveh tednih zasedla velik del prej skoraj dve leti avtonomnega kurdskega območja znotraj Sirije, se je večja skupina Kurdov popolnoma neovirano lotila uničevanja bodeče mreže, ki skupaj z železniško progo ločuje obe državi.

Ni trajalo dolgo, da so prvi kurdski protestniki prestopili slabo označeno in še slabše varovano mejo. Njihovo početje so s približno tristo metrov aktivno-pasivno opazovali turški vojaki in policisti, ki so »varovali« proteste.

Kurdov pri prečkanju meje ni nihče ni niti poskušal ustaviti

To je vzpodbudilo veliko množico ljudi, ki niso mogli verjeti svojim očem. Meja je - za kako dolgo? - padla. Najprej so hodili počasi, potem so stekli proti obleganemu mestu Kobani - svojim bratom in sestram naproti. Stotine in stotine.

Iz mesta, središča kurdskega območja v tem predelu Sirije, po katerem so danes že drugi dan padali islamistični topniški izstrelki, so turškim Kurdom hiteli dobrodošlico in zahvalo izrekati tukajšnji Kurdi, žrtve tako Islamske države kot mednarodne skupnosti, ki se je »kurdsko vprašanje« zaradi interesov velikih sil kot vse kaže zopet odločila žrtvovati na oltarju zgodovine.

»Kobani vztraja. Borimo se kot živali. ISIS nas napada s treh strani. Na četrti strani je turška meja. Nobene pomoči nismo dobili. Prepuščeni smo sami sebi. To je vojna proti Kurdom. Kje so ameriški bombniki? Kje je koalicija?,« se je v Kobaniju spraševal gospod Fejsal Fadil. Ne daleč stran so odmevali streli. Bitka med kurdskimi borci in sunitskimi skrajneži je trajala že 48 ur.