Koaliciji voljnih se namerava pridružiti tudi Kanada

Razmere v kurdskem mestu Kobani se zaostrujejo. Turčija obljublja pomoč.

Objavljeno
03. oktober 2014 17.50
TURKEY-SYRIA-KURDS-REFUGEES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kobani - Spopadi med kurdskimi silami in privrženci skrajne sunitske milice Islamska država (IS) za obmejno mesto Kobani so se še zaostrili. Dan po tem, ko je turški parlament odobril morebitno posredovanje turške vojske v Siriji in Iraku se je namreč kurdsko mesto, neposredno ob turško-sirski meji, znašlo pod točo izstrelkov.

Koaliciji držav, ki izvajajo zračne napade na Sirijo in Irak, se bo v kratkem najverjetneje pridružila tudi Kanada. O odloku bo parlament glasoval v ponedeljek. Med šestmesečno misijo bodo koaliciji držav, ki že izvajajo zračne napade, na pomoč priskočili z vojnimi letali CF 18, posredovanja na kopnem ne predvidevajo.

Kurdi dvomijo v namere Turčije

Kljub sprejetju odloka o vključitvi Turčije v boj proti IS so pričakovanja turških Kurdov do oblasti v Ankari majhna. Današnji obljubi premier Ahmeta Davutoğluja, da bodo storili vse, da preprečijo padec mesta, preprosto ne verjamejo. Prepričani so, da je turškim oblastem bolj kot boj proti IS pomembno spodkopavanje kurdskih separatističnih prizadevanj. »Turška država je z svojo nepripravljenostjo [za boj] Kurdom napovedala sovražnost. Turčiji ne zaupamo več. Branili se bomo sami,« je povedal eden od turških Kurdov, ki na turški strani meje opazuje dogajanje v bližini Kobanija.

Davutoğlu kljub temu zagotavlja, da Kurdi niso sami. »Nobena druga država ne more v taki meri kot mi vplivati na razvoj dogodkov v Siriji in Iraku. Odprtih rok sprejemamo naše brate iz Kobanija,« je povedal in spomnil, da se je v strahu pred skrajneži v Turčijo samo v nekaj tednih zateklo več kot 160.000 sirski Kurdov.

O resničnih namerah turške vlade dvomita tudi opozicijski stranki, ki sta včeraj glasovali proti morebitnemu posredovanju turških vojaških sil v Iraku in Siriji. Kot je pojasnil predstavnik stranke CHP Akif Hamzaçeb je glavni cilj turške vlade boj proti Asadu in ne IS.

Sirski režim je danes že sporočil, da bi posredovanje turške vojske na sirskem ozemlju obravnaval kot dejanje agresije. »Mednarodna skupnost, še posebej pa varnostni svet ZN, bi morali preprečiti tovrstne avanture turškega vodstva, ki predstavljajo grožnjo svetovni varnosti in miru.«

Islamski državi na pomoč več deset Srbov

Na strani skrajnih islamistov v Siriji in Iraku se borijo tudi mnogi iz Zahoda, med njimi tudi več deset Srbov.  »To vsekakor ni številka, ki bo vzbujala skrb,« je danes po poročanju STA dejal vodja parlamentarne komisije za varnostna vprašanja Momir Stojanović.

Stojanović, ki je tudi nekdanji vodja srbske vojaške obveščevalne službe, je hkrati napovedal, da bo srbski parlament prihodnji teden sprejel dolgo pričakovano spremembo kazenskega zakonika, po kateri bodo za sodelovanje v spopadih v tujini zagrožene visoke zaporne kazni.

Posamezniku, ki bo sodeloval v vojni v tujini, bo tako grozilo do pet let zapora, tistim, ki se bodo na boj v tujino odpravili organizirano, bo grozilo do osem let. Za novačenje in urjenje ljudi, ki bi se borili na bojiščih v tujini, pa bo zagroženo do deset let zaporne kazni.

Sprememba zakonodaje bo veljala tudi za tisti državljane Srbije, ki so trenutno na bojiščih v tujini, zato je Stojanović že vse pozval, naj se nemudoma vrnejo domov, še poroča STA.