Izrael kritičen zaradi napovedi Švedske o priznanju Palestine

Švedska bo prva večja evropska država, ki bo priznala palestinsko državo.

Objavljeno
05. oktober 2014 18.14
Je. G., Delo.si, STA
Je. G., Delo.si, STA
Jeruzalem - Izrael je izrazil razočaranje nad napovedjo novega švedskega premierja Stefana Löfvena, da bo Švedska priznala Palestino. Zaradi te napovedi bo švedski veleposlanik v Izraelu tudi povabljen na pogovor na zunanje ministrstvo. Švedska bo sicer prva večja evropska država, ki bo priznala palestinsko državo, piše STA.

»Izraelski zunanji minister Avigdor Lieberman je dejal, da obžaluje prenagljene izjave novega premierja glede priznanja palestinske države, ki jih je očitno izrekel, preden je poglobljeno preučil zadevo,« so v soboto zvečer sporočili iz izraelskega zunanjega ministrstva.

Ob tem so dodali, da bo švedski veleposlanik v Izraelu Carl Magnus Nesser povabljen na pogovore na zunanje ministrstvo v Jeruzalemu. Datum razgovora sicer niso razkrili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Premier Löfven mora razumeti, da nobena izjava ali dejanje zunanjega akterja ne more biti nadomestilo za neposredna pogajanja med obema stranema,« so še zapisali.

Löfven, vodja socialdemokratov, ki je prejšnji mesec slavil na parlamentarnih volitvah na Švedskem, je v petek ob predstavitvi svoje nove vlade dejal, da je ustanovitev dveh držav edina možna rešitev konflikta med Palestinci in Izraelci.

»Konflikt med Izraelom in Palestino je možno rešiti le z rešitvijo dveh držav, izpogajano skladno z mednarodnim pravom,« je dejal Löfven in dodal, da ta rešitev zahteva medsebojno priznanje in voljo za sobivanje. Ob tem je napovedal, da bo Švedska priznala palestinsko državo.

Generalna skupščina ZN je leta 2012 de facto priznala suvereno palestinsko državo, vendar je večina držav EU kljub temu ni priznala, med njimi je tudi Slovenija. Švedska je sicer v ZN glasovala za podelitev statusa države nečlanice opazovalke.

Palestino je doslej uradno priznalo 134 držav, med njimi je tudi sedem članic EU - Bolgarija, Ciper, Češka, Madžarska, Malta, Poljska in Romunija. Nečlanica Islandija je edina zahodnoevropska država, ki je Palestino priznala.

Napoved švedskega premierja so Palestinci sicer pozdravili, a ZDA, ki so goreča zagovornica Izraela, so napoved označile za prenagljeno potezo. »Menimo, da je mednarodno priznanje palestinske države prenagljeno,« je v petek dejala tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Jen Psaki.