Izrael potrdil napad na sirski jedrski reaktor

Nepričakovano razkritje tajne vojaške operacije je mogoče razumeti kot zelo aktualno in resno opozorilo Iranu.

Objavljeno
21. marec 2018 16.35
Damijan Slabe
Damijan Slabe

Zgodilo se je pred več kot ­desetimi leti, v noči s 5. na 6. september 2007, ko danes ­razpadla Sirija še ni bila v vojni in je veljala za normalno ­bližnjevzhodno državo. Vsi so bolj ali manj vedeli za ta »nenavadni« letalski napad, nihče pa ni nikoli ukrepal.

Izraelska bojna letala so takrat med »nekonvencionalno« in temu primerno poimenovano tajno vojaško operacijo »Outside the Box« preletela več kot polovico Sirije in 450 kilometrov severozahodno od Damaska v puščavskem mestu Deir ez Zor, ki ga iz novejših časov poznamo kot eno izmed oporišč medtem že vojaško poražene Islamske države, do tal porušila objekt, o katerem so bili v Tel Avivu prepričani, da je jedrski reaktor.

Sirija naj bi domnevno jedrsko elektrarno, o kateri je tudi dunajska agencija za jedrsko energijo (IAEA) domnevala, da bi lahko delovala na plutonij, menda na skrivaj gradila s pomočjo Severne Koreje. Objekt naj bi bil, vsaj po trditvah izraelskih tajnih služb, tik pred tem, da ga izročijo namenu.

Pomenljivo priznanje

Izraelski vojaški vrh je zdaj, prvič po več kot desetih letih in ne da bi kdo to zahteval od njega, priznal, da so njegova letala 6. septembra 2007 res do tal porušila »jedrski reaktor, ki ga je gradila Sirija«. Izraelsko bojno letalstvo je ob priznanju napada nepričakovano objavilo tudi fotografije in videoposnetke »ene najpomembnejših vojaških operacij v zgodovini države«, armadni vrh pa je pojasnil, da so tajne službe najmanj od jeseni 2004 do jeseni 2007 zbirale informacije o sirskem jedrskem reaktorju in da je bila izraelska vojska takrat »pripravljena na vse možne scenarije, ki bi utegnili slediti morebitni eskalaciji razmer«.

Sirija, ki je ves čas zanikala, da v vzhodnosirski puščavi gradijo jedrski reaktor, v katerem naj bi pridobivali plutonij, se na napad ni resneje odzvala, mednarodna skupnost pa tajnega izraelskega letalskega napada na tleh tuje suverene države, ki na Bližnjem vhodu še zdaleč ni bil izraelski prvi, prav tako ni nikoli resneje obsodila.

Nedvoumno sporočilo

Zakaj so se v Izraelu prav zdaj odločili za priznanje napada izpred desetih let, je seveda jasno, tako kot je jasno sporočilo, ki ga je ob potrditvi dogodka objavil izraelski armadni vrh. Po besedah poveljnika generalštaba izraelskih obrambnih sil Gadija Eizenkota se glasi, da Izrael »nikoli ne bo dovolil razmer, v katerih bi bil lahko ogrožen obstoj Izraela«. To sporočilo, ki ga je Izrael po njegovih besedah »prenesel že leta 2007, ostaja izraelsko sporočilo tudi danes in bo ostalo tudi v prihodnosti«.

Ker izraelski premier Benjamin Netanjahu zadnje čase vse pogosteje in vse glasneje očita Iranu, da si v Teheranu kljub pred dvema letoma podpisanemu jedrskemu sporazumu še vedno na skrivaj prizadevajo za izdelavo jedrske bombe, je naslovnik sporočila jasen. Toliko bolj, ker se je med iranskimi in izraelskimi silami na ozemlju razsute Sirije v zadnjem času že zgodilo več letalskih incidentov in obračunavanj, ki vse bolj jasno kažejo na eksplozivnost razmer tudi za širšo okolico.