Izraelska letala napadla cilje v Gazi

Do letalskega napada je prišlo po tem, ko je v soboto popoldne na meji z Gazo razneslo improvizirano eksplozivno telo.

Objavljeno
18. februar 2018 09.36
ISRAEL-PALESTINIANS/
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Tel Aviv - Izraelska vojaška letala so v soboto pozno zvečer napadla več ciljev na območju Gaze, potem ko so bili pred tem v eksploziji na obmejnem območju z Gazo ranjeni štirje izraelski vojaki. Skupaj je bilo napadenih šest »vojaških ciljev« v Gazi, ki so pod nadzorom skrajnega palestinskega gibanja Hamas, je sporočila izraelska vojska.

Do letalskega napada je prišlo po tem, ko je v soboto popoldne na meji z Gazo razneslo improvizirano eksplozivno telo, pri čemer so bili ranjeni štirje vojaki, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Od teh sta dva vojaka huje ranjena, a nista v življenjski nevarnosti, je povedal tiskovni predstavnik izraelske vojske.

Izraelska letala so v povračilo v dveh ločenih napadih obstreljevala »osem terorističnih tarč, ki pripadajo teroristični organizaciji Hamas«, med njimi objekte za izdelavo orožja in urjenje borcev, je danes ponoči sporočila izraelska vojska.

Hamasovo ministrstvo za zdravje pa je davi sporočilo, da sta bila v streljanju izraelskih vojakov vzhodno od Rafe na jugu območja Gaze ubita dva 17-letna Palestinca. Kot je pojasnila izraelska vojska, je izstrelila nekaj opozorilnih strelov proti skupini Palestincev, ki so se po letalskem obstreljevanju približevali mejni ograji.

Izraelski mediji poročajo, da gre za enega najhujših incidentov na meji z Gazo od vojaških spopadov med gibanjem Hamas in Izraelom poleti 2014. Izraelska vojska je tako kot običajno pri napadih na izraelsko ozemlje v Gazi tudi za sobotno eksplozijo obtožila Hamas.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu, ki se trenutno mudi na varnostni konferenci v Münchnu, je dogodek označil za »zelo resen«. Odnosi med Palestinci in Izraelci so se začeli znova zaostrovati decembra lani, ko je ameriški predsednik Donald Trump priznal Jeruzalem kot glavno mesto Izraela.