Kaj počnejo Francozi v korejskem kotlu?

Prihod vojaške ladje Mistral na Japonsko izkazuje globalne ambicije EU, obenem pa razkriva njeno vojaško impotenco. 

Objavljeno
30. april 2017 13.36
JAPAN-FRANCE/NAVY
Zorana Baković
Zorana Baković

Francoska amfibijska ladja Mistral je v soboto vplula v japonsko pomorsko oporišče Sasebo v bližini mesta Nagasaki, naslednji teden pa bo z japonsko mornarico sodelovala v vojaških vajah, osredotočnih na amfibijsko izkrcavanje.

»Nismo pričakovali, da bo začetek našega obiska sovpadel s sevornokorejskimi raketnimi poskusi,« je ob tem dejal francoski veleposlanik v Tokiu Thierry Dana. »Sodelovanje med štrimi državami z namenom ohranitve miru in stabilnosti v regiji bo prikazalo našo pripravljenost soočiti se s Severno Korejo.«

V vojaških vajah, ki bodo potekale v okolici Guama, bodo poleg Francije in Japonske sodelovale tudi ZDA in Britanija, ki je prispevala vojaška helikopterja, ki sta v regijo priplula na krovu Mistrala.

Prihod francoske vojaške ladje je sovpadel tudi z začetkom vojaških manevrov v Japonskem morju, v katerem sodelujeta južnokorejska vojna mornarica in ameriška bojna flotilja na čelu z letalonosilko Carl Vinson. Podrobnosti vojaške vaje niso znane, predvidoma pa bo trajala nekje do prihodnjega tedna.

V ponedeljek se bo ameriški flotilji pridružil tudi japonski nosilec helikopterjev Izumo, ki bo s tem postal največja vojaška ladja, ki jo je Japonska poslala izven svojih meja po koncu druge svetovne vojne. Naloga Izuma bo varovanje ameriške oskrbovalne ladje, ki je del spremstva letalonosilke Carl Vinson.

Japonski nosilec helikopterjev Izumo v svojem matičnem oporišču Jokosuka. Foto: Kazuhiro Nogi/AFP

Vsi ti vojaški manevri še potencirajo resnost ramer na Korejskem polotoku. Severna Koreja je že večkrat zagrozila, da lahko z »enim samim udarcem« potopi ameriško letalonosilko, v soboto pa je izstrelila še eno raketo srednjega dosega v znak kljubovanja pritiskom varnostnega sveta OZN, ki je v petek razpravljal o novih, še precej ostrejših sankcijah proti Pjongjangu.

Vključitev francoske vojaške ladje v vojaške vaje na Daljnem vzhodu je tudi sporočilo Kitajski, ocenjujejo vojaški analitiki. Mistral je proti Nagasakiju plul skozi Južno kitajsko morje, s čimer je poudaril nujnost ohranitve svobodne plovbe po morju, katerega večji del Kitajska smatra za svojega.

Mistral je sicer najboljše vojaško plovilo, ki lahko v tem trenutku pripluje v Tihi ocean iz Evropske unije, glede na to, da je francoska letalonosilka Charles de Gaulle na remontu po svoji zadnji vojaški misiji na Bližnjem vzhodu februarja letos.

Čeprav je Francija s to potezo uresničila napovedi o okrepitvi svoje navzočnosti v Pacifiku in podprla izjave svojega predstavnika v varnostnem svetu OZN, da je Severna Koreja ustvarila razmere, ki kličejo po mobilizaciji in enotnemu delovanju s ciljem denuklearizacije te države, vojaški strokovnjaki izpostavljajo, da Mistral obenem demonstrira tudi impotentnost vojaških zmogljivosti EU za kakršno koli samostojno akcijo. Ta ladja bi bila v potencialnem spopadu z mogočno kitajsko mornarico obsojena na propad, zato po beseda ruskega eksperta za vojaške zadeve Vasilija Kašina »ni povsem jasno, kaj poskušajo Evropejci sporočiti z njeno vključitvijo v vojaške vaje« na Daljnem vzhodu.

»Zdi se, da je to še en primer obnašanja v skladu s prevladujočim vzorcem EU, torej vztrajno demonstriranje sodelovanja pri reševanju svetovnih problemov skozi živahno gestikulacijo, ki pa ni podprta z nikakršnimi realnimi potezami,« je Kašin ocenil za agencijo Sputnik.

Ameriki predsednik Donald Trump se je v nekem trenutku sredi aktualne korejske krize znašel v sporu z Južno Korejo, ko je od nje zahteval plačilo več kot milijarde dolarjev stroškov postavitve protiraketnega ščita Thaad (Terminal High Altitude Air Defence) na njenih tleh, kar je sprožilo ogorčeno nasprotovanje Seula. Po še enem raketnem testu Severne Koreje v soboto pa je ameriški vojaški vrh potrdil, da je ta trenutek zavezništvo med državama prioriteta in da so razhajanja glede financiranja Thaada za zdaj odpravljena.

Za povečavo kliknite na grafiko

Trump je v soboto poskušal izzvati kitajski bes, ko je na tviterju zapisal: »Severna Koreja je z današnjo, sicer neuspešno, izstrelitvijo rakete pokazala, da ne spoštuje želja Kitajske & njenega visoko cenjenega predsednika [Xi Jinpinga]. Slabo!«

Toda vojaški analitik John Kirby je drugačnega mnenja: »Tako nam je [severnokorejski voditelj] Kim [Džong Un] vsem pokazal sredinec.«