Kaj preizkuša Severna Koreja?

Novi izstrelek je po navedbah oblasti v Pjongjangu dokazal, da njihov raketni dežnik že pokriva Aljasko in Havaje.

Objavljeno
22. maj 2017 12.18
NKOREA-POLITICS
Zorana Baković
Zorana Baković

»Čudovito je opazovati Zemljo z rakete, ki smo jo izstrelili, ves svet je videti tako lepo!« je dejal severnokorejski voditelj Kim Džong Un med gledanjem posnetka, ki ga je naredila kamera, vgrajena v balistično raketo, ki je poletela v nebo v nedeljo popoldne. Kot poroča severnokorejska tiskovna agencija KCNA, se je veliki vodja osebno udeležil izstrelitve v vojaškem oporišču Pukčang v južni pokrajini Pjeongan.

Poskusno izstrelitev rakete srednjega dosega so potrdili v ponedeljek, na KCNA pa so še pojasnili, da je bil cilj tokratnega testa okrepiti stabilnost sistema za vodenje bojne glave v zadnji fazi leta. Preprosto povedano, preizkusili so natančno ciljanje tarče, kar kaže, da je bil v okviru severnokorejskega raketnega programa narejen velik skok naprej.

Kim Džong Un je s ponosom izjavil, da je izstrelek zelo natančno zadel tarčo in da je pukguksong 2 uspešno strateško orožje, zato je odobril postavljanje sistemov za njegovo uporabo. Pukguksong 2 je poletel 560 kilometrov visoko in 500 kilometrov daleč, preden je padel v morje v bližini vzhodne obale Severne Koreje.

Južna Koreja je v ponedeljek potrdila, da zadnji poskus sicer razkriva »pomembne podatke« o raketnem programu Pjongjanga, a da so potrebne dodatne analize, da bi natančneje ugotovili, koliko se je ponos Kimove vojske približal postavljenemu cilju natančno poslati jedrsko bojno glavo nad oddaljeno tarčo.

KCNA je sicer zatrdila, da so se z uspešno izstrelitvijo dveh raket v zadnjem tednu pod severnokorejskim raketnim dežnikom znašli Havaji in Aljaska.

Že prejšnjo nedeljo je namreč Severna Koreja lansirala nov tip rakete, ki je poletela 2111 kilometrov visoko in približno 800 kilometrov daleč. Izstrelitev rakete zemlja-zemlja Hvasong 12 je bila, kot je pojasnila KCNA, namenjena preizkušanju njene vrnitve v atmosfero, pri čemer se temperatura povzpne tudi do 5000 stopinj Celzija. Raketa mora biti sposobna zdržati tolikšno vročino nepoškodovana, da lahko nadaljuje komunikacijo tudi v zadnjem delu leta.

Severnokorejski voditelj Kim Džong Un se je pred dnevi osebno zahvalil razvijalcem rakete zemlja-zemlja Hvasong 12. Foto: AFP

Tako sta poskusni izstrelitvi prejšnji in ta konec tedna povezani in jasno kaže, da Severna Koreja na tem področju napreduje z ogromnimi koraki. Toda dejstvo, da obvlada tehnologijo za varno vrnitev rakete v atmosfero, samo po sebi še ne pomeni, da je sposobna poslati medcelinsko raketo vse do celinskih ZDA.

Predstavniki južnokorejske vojske predvidevajo, da bo severna soseda za pot od uspešnega testiranja raket srednjega dosega do uspešne vrnitve medcelinskih raket v atmosfero potrebovala še dve do tri leta, saj gre za različne stopnje zahtevnosti. Francija in Kitajska sta, denimo, za tehnološki skok od raket srednjega dosega do medcelinskih izstrelkov potrebovali več desetletij.

V nedeljo izstreljena raketa je bila napolnjena s trdnim gorivom, kar omogoča njeno hitro montiranje na izstrelitveno rampo, ker lahko poleti tudi z mobilnega izstrelišča, pa je zelo težko vnaprej odkriti priprave na njeno izstrelitev.

Severna Koreja je letos izvedla že osem raketnih poskusov, lani pa je izstrelila 20 balističnih raket in preizkusila dve jedrski bombi. In medtem ko KCNA pojasnjuje, kaj so testirali med vsakim od teh poskusov, analitiki ugotavljajo, da so pred najtežjim preizkusom novi južnokorejski predsednik Mun Dže In in njegova ekipa svetovalcev, s katerimi je nameraval navezati neposredno komunikacijo s Pjongjangom, morda pa tudi s Kim Džong Unom osebno. To pa je z vsakim napredkom severnokorejskega raketnega programa manj verjetno.