Kaj sporočajo severnokorejske rakete?

Pjongjang preprosto počne, kar je napovedal: nadaljuje jedrski in raketni program vse dokler se bo počutil ogroženega.

Objavljeno
14. maj 2017 10.07
South Korea Koreas Tensions
Zorana Baković
Zorana Baković

Severna Koreja je v nedeljo izvedla še en raketni poskus, je potrdila južnokorejska vojska. Balistični projektil je poletel iz vojaškega oporišča v bližini mesta Kusong v provinci Severni Phjongan, nedaleč od meje s Kitajsko. Po približno 30 minutah leta je padel kakih 700 kilometrov stran v Japonsko morje.

Bela hiša je v prvem odzivu na poskus nekaj ur pozneje opozorila, da je Severna Koreja »že predolgo brezobzirna grožnja« vsem. Izjavi so dodali tudi ugotovitev, da si ameriški predsednik Donald Trump »lahko misli, da Rusija ni niti malo srečna« zaradi zadnjega poskusa, saj da je raketa padla bliže ruski kot japonski obali.

To je bil prvi raketni poskus po južnokorejskih predsedniških volitvah, na katerih je zmagal Mun Dže In, ki je izjavil, da se je pripravljen srečati s severnokorejskim voditeljem Kim Džong Unom, »če bodo izpolnjeni pogoji za to«. Mun je nemudoma sklical sestanek sveta za nacionalno varnost, da bi odločil, kako se odzvati na potezo Pjongjanga.

Za zdaj še niso natančno identificirali tipa izstreljene rakete, glede na dolžino njenega leta pa je mogoče sklepati, da je poskus uspel. Pacifiško poveljstvo ameriške vojske na Havajih je kmalu sporočilo, da sodeč po načinu njenega leta ne kaže, da je šlo za medcelinsko raketo, predstavnik Rob Shuford pa je zatrdil, da zadnji v vrsti poskusov ni predstavljal grožnje Severni Ameriki.

Novi južnokorejski predsednik Mun Dže In (desno) je po zadnji izstrelitvi sklical svet za nacionalno varnost. Foto: AP

Tako kot vsakič, ko kakšna severnokorejska raketa poleti v nebo, se analitiki tudi tokrat trudijo razvozlati, kaj sporoča njena izstrelitev. Nekateri izpostavljajo dejstvo, da je raketa poletela iz vojaškega oporišča nedaleč od kitajske meje prav na dan, ko se v Pekingu začenja Forum (gospodarskega) pasu in (svilne) poti. Predsednik Xi Jinping bo gostil eno največjih multilateralnih srečanj, organiziranih v kitajski prestolnici, na njem pa bo sodelovala tudi severnokorejska delegacija na čelu z ministrom za zunanjo trgovino Kim Jong Džeom.

Nekateri so sicer pričakovali, da bo zasedanje v Pekingu izkoriščeno za prebijanje ledu, torej za srečanje med predstavnikoma obeh Korej. Južna Koreja je na forum poslala nekdanjega namestnika predsednika parlamenta Park Bjeong Seuga, vendar po današnjem raketnem poskusu ni več jasno, ali se bosta Korejca z različnih strani 38. vzporednika srečala.

Ena izmed severnokorejskih raket, predstavljenih na nedavni vojaški paradi v Pjongjangu. Foto: Damir Šagolj/Reuters

Pjongjanga z izstrelitvijo rakete ni nameraval toliko nekomu primazati klofuto, ampak predvsem pokazati ZDA, Južni Koreji pa tudi Kitajski, da ne sankcije ne grožnje z vojaškim posredovanjem ne bodo ustavile severnokorejskega raketnega in jedrskega programa. Prav to so severnokorejski predstavniki sporočali zadnje dni, tudi takrat, ko so omenjali možnost zagona dialoga z Washingtonom.

Generalna direktorica urada za ZDA v severnokorejskem zunanjem ministrstvu Čoe Son Hui je tako v soboto dejala, da je Pjongjang »ob ustreznih pogojih« pripravljen na dialog z Washnigtonom. Na vprašanje, ali bo severnokorejski vrh pristal na pogovore z novim južnokorejskim predsednikom, je Čoe odgovorila: »Bomo videli.«