Kdo podpira, kdo nasprotuje IS

Javno mnenje: muslimani večinsko nasprotujejo Islamski državi.

Objavljeno
27. november 2015 14.22
reut*MIDEAST CRISIS/KOBANI
Z. R.
Z. R.

Države s številčnim muslimanskim prebivalstvom močno nasprotujejo Islamski državi, je pokazala novembrska raziskava ameriškega raziskovalnega centra Pew. Medtem ko podpora ni nikjer več kot 15-odstotna, pa ima IS največ podpore v Nigeriji in Pakistanu.

Po nedavnih napadih v Parizu je spet v ospredju mednarodnih odnosov terorizem in tako imenovana Islamska država Sirije in Iraka, muslimani povsod po svetu so po terorju v francoski prestolnici, Bejrutu in Bagdadu obsodili nasilje islamskih skrajnežev.

Omenjena raziskava je vključila enajst držav s številčno muslimansko populacijo. Najizrazitejši odpor proti IS je v Libanonu, kjer je skoraj vsi vprašani odgovorili, da nasprotujejo Islamski državi (99 odstotkov jih je reklo, da zelo nasprotujejo). Podobno velja za Izrael (97 odstotkov vprašanih nasprotuje), zelo odklonilen odnos imajo tudi prebivalci Jordanije, 97 odstotkov vprašanih je povedalo, da ne podpirajo IS. V Palestini podpira islamiste šest odstotkov vprašanih, v Turčiji pa osem odstotkov; kar petina vprašanih v tej državi se glede podpore oziroma nasprotovanja ni opredelila.

Pomembna izjema je Pakistan, kjer je javno mnenje razmeroma razdeljeno: 62 odstotkov vprašanih se je izrazilo nejasno, ne vedo, ali podpirajo ali nasprotujejo IS. V Nigeriji, kjer deluje islamistična skupina Boko Haram, lojalna Islamski državi, 14 odstotkov vprašanih podpira islamiste. Precej podpore ima Islamska država tudi v Senegalu (11 odstotkov), Maleziji (11 odstotkov), malce manj v Burkini Faso (8 odstotkov).