Kijev: Proruski uporniki ogrožajo dogovor o prekinitvi ognja

Oblasti v Kijevu so upornike obtožile, da kljub dogovorjeni prekinitvi ognja stopnjujejo napade na položaje ukrajinskih sil na vzhodu Ukrajine.

Objavljeno
14. september 2014 17.10
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Doneck - Ukrajinske oblasti so danes obtožile proruske separatiste, da ogrožajo dogovor o prekinitvi ognja, sklenjen med sprtima stranema pred dobrim tednom dni. Na območju Donecka, ki velja za utrdbo proruskih upornikov, je bilo medtem znova slišati topniško obstreljevanje.

Oblasti v Kijevu so upornike obtožile, da kljub dogovorjeni prekinitvi ognja stopnjujejo napade na položaje ukrajinskih sil na vzhodu Ukrajine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

»Teroristična dejanja ogrožajo uresničitev mirovnega načrta ukrajinskega predsednika (Petra Porošenka),« je zatrdil tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost in obrambo Volodimir Poljovi.

Dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine so pod okriljem Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) 5. septembra v Minsku podpisali predstavniki Ukrajine ter samooklicanih ljudskih republik Lugansk in Doneck. V dogovoru sta se strani dogovorili za umik enot, dostop za konvoje s humanitarno pomočjo in izmenjavo zapornikov po načelu »vsi za vse«.

Poljovi je danes komentiral tudi vlogo obeh vodij proruskih upornikov, ki sta podpisala omenjeni dogovor, rekoč, da sta bila »bolj opazovalca« na pogovorih. Kijev in Zahod očitata Moskvi, da podpira upornike na vzhodu Ukrajine.

Novinarji AFP so medtem poročali o eksplozijah in topovskem obstreljevanju v bližini letališča v Donecku, kjer so ukrajinske sile po lastnih trditvah v petek odbile silovit napad upornikov.

Uporniki po navedbah ukrajinskih oblasti kljub dogovorjeni prekinitvi ognja občasno izvajajo napade na območjih Donecka in Luganska, ki sta pod njihovim nadzorom.

Danes sta sicer sprti strani na vzhodu Ukrajine v skladu z dogovorom o prekinitvi ognja sicer izmenjali vojne ujetnike. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je vsaka stran izmenjala po 73 borcev. Do izmenjave je prišlo kakih 60 kilometrov južno od Donecka. V petkovi prvi izmenjavi je vsaka stran izmenjala po 37 ujetnikov.

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je v soboto ruskega predsednika Vladimirja Putina obtožil, da želi uničiti Ukrajino kot neodvisno državo.