Kijev vzhodu obljublja več avtonomije, ne pa tudi samostojnosti

Porošenko je zavrnil možnost federalizacije države ali »odtujitve« regij Doneck in Lugansk od Kijeva.

Objavljeno
10. september 2014 12.36
UKRAINE-CRISIS/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Kijev − Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je po današnjem zasedanju svojega kabineta napovedal, da bo parlamentu prihodnji teden predlagal sprejetje nove zakonodaje, ki bo nekaterim območjem regij Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine podelila večjo avtonomijo. Porošenko je obljubil, da bo spremenil status omenjenih regij, zavrnil pa je možnost federalizacije države ali »odtujitve« omenjenih regij od Kijeva, poročajo tuje tiskovne agencije.

Porošenkova ponudba po pričakovanjih ne bo zadovoljila želja upornikov. Mnogi med njimi namreč še vedno vztrajajo pri zahtevi po federalni ureditvi države ali pa celo pri popolni neodvisnosti od Kijeva. A Porošenko trdi, da bo separatistični vzhod ostal del Ukrajine, pa čeprav so se razmere v državi po njegovih besedah »radikalno spremenile«. Sporazum o prekinitvi spopadov, o katerem so se predstavniki Kijeva, upornikov, Rusije in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) dogovorili prejšnji teden na srečanju kontaktne skupine v Minsku, po Porošenkovih besedah ohranja koncept ukrajinske suverenosti in združene države v okviru njenih zdajšnjih meja.

Še naprej obtožbe o provokacijah

Ruski predsednik Vladimir Putin in njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko sta sicer zadovoljna z izvajanjem prekinitve spopadov, so danes sporočili iz Kremlja, pa čeprav tako ukrajinska vojska kot uporniki vse od petka trdijo, da spoštujejo podpisani sporazum in drugo stran obtožujejo kršitev.

Ukrajinski predsednik je danes tako poudaril, da je ohranjevanje prekinitve spopadov zaradi nenehnih provokacij upornikov zahtevna naloga. Vodja Ljudske republike Lugansk pa je za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti ocenil, da prekinitev spopadov ne bo trajala dolgo, saj Kijev premika svoje vojaške sile in se po ocenah upornikov pripravlja na novo vojaško operacijo. Vztrajal je, da uporniki v skladu z dogovorom o prekinitvi spopadov ne sprožajo novih eksplozij, ampak se nanje zgolj odzivajo, kadar so napadeni.

Zaskrbljenost nad premiki ukrajinskih vojaških sil je že včeraj izrazil tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Porošenko je danes sicer pojasnil, da Ukrajina svojih sil na vzhodu države ne premika, ker bi se pripravljala na novo ofenzivo, ampak ker se pripravlja na obrambo svojega ozemlja. Ukrajinski predsednik je še dejal, da je Rusija z ukrajinskega ozemlja že umaknila večino svojih vojaških sil, ki so po obtožbah Kijeva in Zahoda sodelovale v spopadih z ukrajinsko vojsko. V Moskvi so te obtožbe sicer vseskozi zanikali.