Kurdski kriki na pomoč ostajajo brez odziva, Kobani je tik pred padcem

Na kurdsko mestece Kobani so ves dan padali izstrelki topništva Islamske države.

Objavljeno
28. september 2014 21.27
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec
Boštjan Videmšek, posebni poročevalec

Karača (turško-sirska meja) - Na kurdsko mestece Kobani so ves dan padali izstrelki topništva Islamske države, ki stiska obroč okoli mesta na turški meji. Ob meji je ves čas bobnelo. Topniškim napadom so sledili strelski obračuni, na Kobani je padlo tudi več raket, a »koalicijska« letala se bližnjih položajev IS niso niti »dotaknila«.

Ameriški bombniki so med nemim kurdskim kričanjem na pomoč raje bombardirali precej oddaljene naftne rafinerije. Na podeželju v bližini obleganega mesta smo obiskali bližnje bojišče, kjer se na nekaj sto metrih nahaja nekaj (nepremičnih) turških oklepnikov, dve enoti s težkim orožjem oboroženih pripadnikov skrajne sunitske milice ter več deset kurdskih borcev, ki z zadnjimi močmi branijo svojo poslednjo enklavo na tem delu meje.

V navzkrižnem ognju je že več dni ujetih več sto kurdskih beguncev, ki jim turške oblasti ne pustijo prestopiti meje. Deževno in hladno noč iz sobote na nedeljo so preživeli na prostem - v blatu. Humanitarne razmere se zaostrujejo na obeh straneh meje.