Kuvajt bo v Jemnu posredoval tudi kopensko

Koalicija pod vodstvom saudskih sil napade na hutijske upornike, ki jih podpira Iran, izvaja že od marca.

Objavljeno
29. december 2015 10.37
YEMEN-SECURITY/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Kuvajt – Kuvajt se je v ponedeljek odločil, da se koaliciji v boju proti šiitskim hutijskim upornikom v Jemnu pridruži tudi z vojaki na terentu. Na bojišča v Jemnu naj bi odšli že prihodnji teden, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kuvajt je doslej v koaliciji proti Hutijem, ki jo vodi Saudska Arabija, sodeloval le z letalstvom. Koliko kuvajtskih vojakov bo sodelovalo pri kopenskem posredovanju in pri podpori vladnih sil jemenskega predsednika Abedraba Mansurja Hadija, pa zaenkrat ni znano.

Koalicija pod vodstvom saudskih sil napade na hutijske upornike, ki jih podpira Iran, izvaja že od marca. Konflikt v Jemnu je sicer terjal skoraj 6000 življenj, opustošil to že tako ali tako najrevnejšo državo Arabskega polotoka in povzročil hudo humanitarno krizo.

Pred dnevi so sicer v Švici potekala pogajanja med sprtima stranema, na katerih si se dogovorili za nadaljevanje pogovorov 14. januarja. Ob začetku šestdnevnih pogajanj naj bi v državi zavladalo premirje, ki pa je bilo večkrat kršeno in ni zaživelo, še piše STA.