Napadi na položaje Islamske države v bližini meje s Turčijo

Letala so danes obstreljevala položaje Islamske države v bližini kurdskega mesta Kobane v Siriji.

Objavljeno
24. september 2014 13.05
Mideast Syria Airstrikes
De. P., Ti. K., Delo.si, STA
De. P., Ti. K., Delo.si, STA
Damask − Letala držav koalicije proti Islamski državi (IS) so danes obstreljevala položaje te skrajne sunitske skupine v bližini kurdskega mesta Kobane v Siriji. Washington in njegove arabske zaveznice so včeraj prve napade na skrajneže v Siriji izvedle v drugih delih države.

Letala so po navedbah Sirskega observatorija za človekove pravice ponoči obstreljevala položaje in oskrbovalne poti skrajnežev zahodno od mesta Kobane, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrajneži IS so ofenzivo na Kobane, tretje največje kurdsko mesto v Siriji, sprožili pred približno tednom dni. Zasedli so najmanj 64 vasi v okolici mesta. Več kot 130.000 civilistov z območja je pred nasiljem zbežalo čez mejo v Turčijo. V zadnjih dneh je menda kurdskim borcem uspelo upočasniti napredovanje skrajnežev.

ZDA so po mesecu in pol letalskega obstreljevanja položajev Islamske države v Iraku v noči na torek izpolnile svoje napovedi in napade razširile še na ozemlje Sirije. Pri tem jim je na pomoč priskočilo pet arabskih sunitskih držav s Saudsko Arabijo na čelu. Američani so obstreljevali še cilje Al Kaidinih teroristov v Siriji.

V napadih v Siriji je bilo doslej ubitih najmanj 120 džihadistov iz vrst IS in Al Kaide, še navaja Sirski observatorij.

Po navedbah prič naj bi letala danes priletela iz Turčije, kar pa so turške oblasti zanikale. Kot je za AFP zatrdil neimenovani predstavnik, Turčija za napade ni zagotovila niti zračnega prostora niti letališča. Tudi turška tiskovna agencija Anadolu, ki se sklicuje na vire blizu vlade, poroča, da bojna letala niso letela čez Turčijo, prav tako pa ni bilo uporabljeno letališke zračnih sil Incirlik.

Turčija je sicer doslej v boju proti IS obljubila le humanitarno pomoč. Je pa turški predsednik Recep Tayyip Erdogan v torek dejal, da bi vendarle lahko njegova država nudila tudi vojaško ali logistično podporo.