Letalonosilka z marketinškim sporočilom

Mike Pence na Daljnem vzhodu: O čem govori ameriški podpredsednik, ko v Aziji govori o jedrskem napadu.

Objavljeno
18. april 2017 23.28
Zorana Baković
Zorana Baković
Ameriški podpredsednik Mike Pence je začel vzhodnoazijsko­ turnejo s citati predsednika Donalda Trumpa o Severni Koreji, nadaljeval pa s citiranjem svojega predsednika o trgovinskem neskladju.

Njegova misija je obema Korejama, Japonski in Kitajski (ki je tokrat ne bo obiskal, jo bo pa pogosto omenjal), pa tudi Indoneziji in Avstraliji, kjer bo končal svoj 10-dnevni obisk na azijski celini, pokazati, kako se Trump razlikuje od predhodnikov. Da je bolj odločen, bolj nevaren, bolj neposreden in bolj pripravljen na to, da nekaj, kar velja za nepredstavljivo – kot je, denimo, jedrska vojna – spremeni v neposredno in predstavljivo ­nevarnost.

Kot ilustracija te moči trumpizirane Amerike se je proti Korejskemu polotoku napotila letalonosilka USS Carl Vinson z najmanj 60 bojnimi letali, dvema rušilcema in križarko, pri čemer so vsi bili oboroženi z vodenimi izstrelki. Tudi Trump je v enem od tvitov poudaril, da »armado« spremljajo močne podmornice, ki imajo običajno vlogo podmorskega varovanja 97.000-tonske letalonosilke.

Še en nepredvidljiv dan

Ko se je zdelo, da bo ameriški predsednik na najnevarnejšem primeru dokazal svojo nepredvidljivost, ki jo razglaša za politično vrlino, je Pence v Južni Koreji in na Japonskem preusmeril pogovore v trgovino. Skladno s tem se je letalonosilka Carl Vinson ustavila v Indijskem oceanu, kjer bo najprej izvedla nekaj vojaških vaj z avstralsko vojno mornarico, šele nato se bo napotila proti Korejskemu polotoku. V južnokorejskem pomorskem oporišču so jo pričakovali včeraj, zdaj pa so prestavili dan prihoda na 25 april.

To bo znova občutljiv dan. Severna Koreja bo namreč takrat proslavljala 85. obletnico ustanovitve svoje ljudske armade. Ker je bila izstrelitev balističnega izstrelka ob 105. rojstnem dnevu pokojnega očeta naroda Kim Il Sunga prejšnjo nedeljo neuspešna, je zdaj še bolj verjetno, da se bodo tudi ob naslednjem pomembnem prazniku odločili za nov poskus. Vprašanje je le, ali bo to znova katera od raket, ki veljajo za ključni del jedrskega programa, saj naj bi te ponesle jedrske konice do izbranih tarč, ali pa bodo morda izvedli eksplozijo šeste jedrske bombe v predoru blizu vojaškega oporišča Pungje Ri, kjer je vse pripravljeno za še en poskusni pok.

Trump je pokazal, da je lahko tudi za geopolitične preobrate teden dni zelo dolgo obdobje, zato skorajda ni mogoče predvideti, kaj vse bi se lahko zgodilo prihodnji torek. Severna Koreja se je konec koncev pokazala kot zelo nepredvidljiva igralka na tem območju. Ko je njen namestnik zunanjega ministra Han Song Rjol prejšnji teden za BBC izjavil, da bodo vsak teden nadaljevali raketne poskuse, mu je bilo treba verjeti, zlasti ker obstaja utemeljen sum, da že poteka tekma med severnokorejskim izstrelitvenim sistemom in ameriškim kibernetskim programom, ki onemogoča delovanje izstrelkov.

Kibernetski znanci

Ameriške tajne službe so ugotovile, da so v nedeljo z nepremičnega raketnega izstrelišča sprožili izstrelek srednjega dosega KN-17, napolnjen s tekočim gorivom, vendar v Pentagonu niso hoteli komentirati možnosti, da je raketa eksplodirala nekaj sekund po izstrelitvi, in to zaradi posega hekerjev z ameriške strani.

Ker ima skoraj vsak izstrelek vgrajen sistem za samouničenje, je teoretično vse odvisno od aktiviranja tega gumba od daleč. Čeprav to še zdaleč ni preprosto, ko gre za tako zaprto državo, kot je Severna Koreja, so vojaški strokovnjaki prepričani, da se Američani in Severni Korejci na kibernetskem področju poznajo veliko bolje, kot se zdi na prvi pogled. A če so bili Američani uspešni pri uničevanju severnokorejskih izstrelkov, to pomeni samo, da bodo v Severni Koreji še bolj vztrajni pri razvijanju raketne tehnologije. Tekma mačke in miši bi se lahko nadaljevala v neskončnost, če ne bi Trump določil črte, za katero usahne to »strateško ­potrpljenje«.

Zdaj je vprašanje, kje je zarisana ta črta. Z drugimi besedami: o čem govori Pence, ko v Južni Koreji in na Japonskem govori o jedrskem napadu? Je to morda govedina? Ali avtomobili? Je morda v ospredju trgovina, ki tokrat ne bi prvič v zgodovini posegla po vojnih grožnjah samo zato, da bi lahko prodrla na izbrane trge?

Poglejmo, kaj imajo skupnega tri države, ki jih bo Mike Pence obiskal med prvo azijsko turnejo. Južna Koreja, Japonska in Indonezija so tri od 16 držav, proti katerim je Trump sprožil preiskavo zaradi trgovinskega primanjkljaja v izmenjavi z ZDA, pri čemer sumijo, da ta nastaja zaradi neprimernih sredstev, kot je manipuliranje z valutnim tečajem, carinskimi ovirami ali državnimi subvencijami.

»Črni seznam« trgovca Trumpa

Prva na seznamu je Kitajska s 347 milijardami letnega presežka v blagovni izmenjavi z ZDA. Čeprav je Trump po srečanju s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom pred desetimi dnevi izjavil, da bo za zdaj mirno prenašal ta pojav, ker se je s Xijem dogovoril o sodelovanju pri vprašanju Severne Koreje, podpihovanje morebitnega žarišča na Korejskem polotoku prav tako kot Pjongjang zadeva Peking. Če bi se zgodil oboroženi spopad, bi namreč velik del računa za ta scenarij plačali prav Kitajci.

Na drugem mestu »črnega seznama« trgovca Trumpa je Japonska z 69 milijardami dolarjev presežka in protekcionistično politiko, kar zadeva trg kmetijskih izdelkov, ki jih vlada Šinza Abeja ščiti predvsem iz političnih razlogov. Japonski pridelovalci riža, govedine in drugih ključnih živil sestavljajo močen lobi, ki mu je uspelo obdržati protekcionistične carine za več kot polovico izdelkov, hkrati pa so ohranili cene, ki so 1,5-krat višje od mednarodnega povprečja v razvitih državah.

Na šestem mestu je Južna Koreja z 28 milijardami dolarjev presežka v izmenjavi z ZDA. Tudi njeni pridelovalci riža, pa tudi močna avtomobilska industrija, so bili dodobra vznemirjeni, ko je Mike Pence izjavil, da je treba revidirati svobodnotrgovinski sporazum med državama. Po svoje je imelo sporočilo ameriškega podpredsednika, češ da Trump z »železno odločnostjo« stoji za obrambo južnokorejske in japonske varnosti, v ozadju jasen in glasen odmev, ki se je nanašal na trgovino. Tako kot se ne more v nedogled nadaljevati severnokorejski jedrski program, tudi trgovinsko neskladje ne more trajati v neskončnost.

Indonezija je na 15. mestu seznama, in to s 13 milijardami dolarjev presežka v izmenjavi, ki znaša skupno slabih 30 milijard dolarjev. Poleg tega Džakarta in Pjongjang vzdržujeta prijateljske odnose, kar omogoča Severni Koreji, da v tej državi ali z njeno pomočjo ohranja varne devizne vire. Torej bo lahko Pence tukaj letalonosilko povezal z marketinškim sporočilom. »Kupujte od Amerike!« Ali pa se pripravite na jedrsko vojno, če vam to bolj ustreza.