Sirija: na muhi mednarodnih sil tokrat naftne rafinerije

V nočnih napadih na cilje v Siriji je bilo ubitih najmanj 14 skrajnežev in pet civilistov. Boju proti IS se namerava priključiti tudi VB.

Objavljeno
25. september 2014 09.42
Mo. B., Š. P., Delo.si
Mo. B., Š. P., Delo.si

Damask − Tudi danes ponoči so sirsko nebo preletavala vojaška letala mednarodne koalicije, ki jo je povezal boj proti skrajni sunitski skupini Islamska država (IS). Po navedbah organizacije Sirski observatorij za človekove pravice je bilo v napadih na rafinerijo v regiji Deir Ezor na vzhodu države in drugih položajev IS v regiji Hasaka na severovzhodu države ubitih najmanj 14 skrajnežev in pet civilistov, med njimi en otrok. V nočnih napadih so poleg ameriških sil sodelovala tudi letala Saudske Arabije in Združenih arabskih emiratov.

Iz Pentagona so sinoči sporočili, da so se na muhi tokrat znašle predvsem manjše naftne rafinerije pod nadzorom pripadnikov IS. Del prihodkov najbogatejše teroristične organizacije predstavljajo prav prihodki od nafte, prodane na črnem trgu. Natančno koliko sodčkov nafte prodajo, sicer ni znano, je pa namestnik direktorja ameriškega nacionalnega protiterorističnega centra Nicholas Rasmussen pred dnevi dejal, da se ocena prihodka IS od nafte giblje okoli milijona dolarjev na dan.

Velika Britanija vstopa v boj v Iraku

Zdaj vse kaže, da se bo silam, ki v Iraku izvajajo letalske napade na IS, v kratkem pridružila tudi Velika Britanija. Britanski premier David Cameron je med včerajšnjim govorom pred generalno skupščino Združenih narodov zatrdil, da je Otok pripravljen odigrati svojo vlogo v boju »proti zlu, proti kateremu se mora združiti ves svet«. Podporo za posredovanje v Iraku bo v parlamentu iskal že jutri, podprle naj bi ga vse tri glavne stranke. Poudaril pa je, da britanskih vojakov na kopnem ne bo, prav tako za zdaj ne načrtujejo posredovanja v Siriji.

Proti skrajnežem Islamske države se ne združujejo le mednarodne sile − po trditvah ZDA se je koaliciji, uperjeni proti IS, pridružilo že 40 držav −, ampak tudi muslimani povsod po svetu. Več kot 120 islamskih učiteljev po svetu je podpisalo pismo, v katerem ostro obsojajo ideologije IS in v katerem med drugim poudarjajo, da islam prepoveduje pobijanje nedolžnih, kratenje pravic ženskam in siljenje v spreobrnitev.

Pred nasiljem pripadnikov Islamske države je samo konec prejšnjega tedna zbežalo več kot 130.000 sirskih Kurdov, ki so se zatekli v Turčijo. V množični beg vseh, ki niso pripadniki sunitske veje muslimanstva, so prisilili tudi sto tisoče ljudi v Iraku.