Mattis zanikal, da bi ZDA širile vojaško delovanje v Siriji

Koalicijsko letalo je napadlo konvoj provladne šiitske milice. Damask je sporočil, da je šlo za predrzen napad.

Objavljeno
19. maj 2017 16.49
APTOPIX Syria
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Ameriški obrambni minister James Mattis je v četrtek zanikal, da bi ZDA širile svojo vojaško vlogo v Siriji, potem ko je koalicijsko letalo napadlo konvoj pripadnikov provladne šiitske milice na poti proti uporniškemu oporišču blizu meje med Sirijo in Jordanijo, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V oporišču Al Tanaf pripadniki ameriških in britanskih posebnih enot urijo upornike za boj proti Islamski državi in Mattis je dejal, da bodo tako kot doslej tudi v prihodnje branili svoje enote. To ne pomeni, da ZDA prevzemajo večjo vojaško vlogo v Siriji.

Iz Sirije poročajo, da je četrtkov koalicijski zračni napad na konvoj uničil štiri vodilna vozila. Sirski mediji ne navajajo števila ubitih v napadu.

Sirija je danes sporočila, da je šlo za »predrzen napad«, ki dokazuje, da so trditve mednarodne koalicije o boju proti terorizmu lažne. Kot je za sirske medije še poudaril neimenovani vir v sirski vojski, se Sirija ne bo pustila ustrahovati.

Napad je danes obsodila tudi Rusija in ga označila za nesprejemljivega. Namestnik ruskega zunanjega ministra Genadij Gatilov je še dejal, da gre za kršitev suverenosti Sirije.

ZDA so aprila bombardirale letališče, s katerega naj bi režim predsednika Bašarja Asada sprožil napad s kemičnim orožjem na civiliste. Pred tem so ZDA opozorile Ruse, naj umaknejo svoje osebje z letališča, ki je ponovno v uporabi.