Osumljeni za uboj novinarja na prostosti

Slovaški novinar je bil ubit pred načrtovano objavo poročila o korupciji politikov, povezanih z italijansko mafijo.

Objavljeno
03. marec 2018 10.53
MALTA-CARBOMB/
B. F. Ž., STA
B. F. Ž., STA

Bratislava -  Na Slovaškem so danes iz pripora izpustili vseh sedem italijanskih državljanov, ki so jih v četrtek prijeli v povezavi z umorom slovaškega preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka in njegovega dekleta.

»V zakonitem roku 48 ur so bila preverjena vsa dejstva, potrebna za morebitno vložitev obtožnice. Po izteku 48 ur so bile osebe izpuščene iz pripora,« je sporočila slovaška policija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kot so še zapisali na policiji, je med izpuščenimi tudi Antonino V. Po poročanju slovaškim medijev gre za Antonina Vadalo, ki ga je novinar v svojem zadnjem članku o domnevni korupciji v slovaškem političnem vrhu navajal kot povezavo med italijansko mafijo in slovaško politiko. Med prijetimi, ki so jih danes izpustili, je tudi več članov njegove družine, še navajajo slovaški mediji.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je poročala, da je protimafijsko tožilstvo v Kalabriji na jugu Italije v preteklosti slovaške oblasti že opozarjala na te ljudi. »Aretirani so pri nas vzbudili sume, potem ko so vsi nenadoma doživeli ekonomski in poslovni uspeh na Slovaškem,« je dejal tožilec Gaetano Paci.

Slovaška policija je danes očitke zavrnila in zatrdila, da jih njihovi italijanski kolegi niso nikoli posvarili glede skupine Italijanov iz Kalabrije, ki so jo nazadnje tudi aretirali v povezavi z novinarjevim umorom. Notranji minister Robert Kalinak je dodal, da se policija s skupino ukvarja že od leta 2002. Kalinak je bil sicer po umoru Kuciaka deležen tudi pozivov k odstopu, ki pa jih je danes zavrnil. Pravi, da bo namesto tega vso svojo energijo usmeril v učinkovito preiskavo umora.

Množični pohodi

V petek zvečer pa se je na tisoče ljudi udeležilo shodov, ki so v 25 slovaških mestih potekali v spomin na nedavno umorjenega novinarja Jana Kuciaka in njegovo zaročenko Martino Kušnirovo. Dekle so pokopali že v petek, novinarja pa naj bi še danes, poroča AFP.

Glede na ocene organizatorjev se je samo shoda v Bratislavi udeležilo približno 25 tisoč ljudi. Več tisoč se jih je zbralo tudi v več drugih mestih v državi s 5,4 milijona prebivalcev. Številni so na shodih, ki so potekali v izjemno nizkih temperaturah, držali sveče, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Bratislavi so nosili fotografije ubitega para in transparent z napisom »Napad na novinarje je napad na vse nas«, poroča BBC.

»Z vami danes stojim, da bi se poklonil dvema mladima človekoma, Janu in Martini,« je dejal slovaški predsednik Andrej Kiska, ki je nagovoril množico v prestolnici. Ta se je nato 27-letnima novinarju in njegovemu dekletu poklonila tudi z minuto tišine.

Povezava politike in mafije

Kuciaka in Kušnirovo so našli mrtva minulo nedeljo zvečer v novinarjevi hiši v kraju Velka Maca v bližini glavnega mesta Bratislava. Zanju so bili usodni streli v glavo in prsni koš. Kuciak je bil tik pred objavo članka, v katerem je razkrival domnevne povezave med slovaško politiko ter italijanskimi poslovneži na Slovaškem. Pisal je, da so se na vzhodu Slovaške naselili italijanski poslovneži s povezavami z italijansko zločinsko organizacijo 'Ndrangheta. Leta naj bi poneverjali sredstva EU-ja, namenjena tej relativno revni pokrajini na meji z Ukrajino.

Udeleženci shodov zahtevajo hitro ukrepanje oblasti po umoru, ki je pretresel državo in vlado. Zahtevajo tudi konec mafijskega vpliva na Slovaškem. Zbrane na petkovih shodih so nagovorili tudi številni predstavniki medijev, ki so med drugim zatrjevali, da je treba vztrajati pri preiskavi te tragedije. Odgovorna urednica vodilnega slovaškega dnevnika SME Beata Baloghova je umor označila za »napad na našo sposobnost, da nadzorujemo politiko«.

Nepriljubljen premier

Zaradi umora novinarja so svoj odstop v preteklih dneh naznanili minister za kulturo Marek Madarič, svetovalka slovaškega socialdemokratskega premierja Roberta Fica Maria Troškova in vodja sveta za nacionalno varnost Viliam Jasan. Slednja je Kuciak omenjal v članku o povezavah med slovaškimi politiki in italijansko mafijo. Danes je sporočil, da se zaradi umora s položaja poslavlja tudi vodja Ficovega kabineta Roman Šipoš. Kot je zapisal, ga je umor pretresel tako »kot človeka kot starša«. Obenem je zatrdil, da »trdno verjame, da se sumi glede povezav med tem nesmiselnim umorom in politiko ne bodo potrdili.«

Nekateri protestniki so se usmerili tudi proti Ficu in zahtevali odstop vlade. Fico je v preteklosti novinarjem namenil precej kritičnih besed in jih med drugim označil za »umazane, protislovaške vlačuge«, medije pa med drugim opisal kot »neumne hijene« in »sluzaste kače«, še piše AFP. Po Kuciakovem umoru je sicer obljubil, da bo njegova vlada storila vse, da »zaščiti svobodo govora in varnost novinarjev«.