Mosul: Poslednja bitka bo tam, kjer se je uradno vse začelo

Borci Islamske države so se umaknili v mošejo Al Nuri in okoli nje, kjer je Bagdadi junija 2014 razglasil kalifat.

Objavljeno
01. junij 2017 13.06
Mo. B.
Mo. B.

Bitka za zahodni del Mosula poteka na čedalje ožjem območju starega mestnega jedra in treh sosednjih okrožij. Reuters je poročal, da se je več deset borcev skrajne sunitske skupine Islamska država v zadnjih nekaj dneh umaknilo v mošejo Al Nuri in okoli nje. Okoliške ceste so zaprli, na starodavni zgradbi še vedno plapola črna zastava IS. Kot kaže, bo tam potekala poslednja bitka za to drugo največje iraško mesto.

Pripadniki skrajne sunitske skupine Islamska država so velik del sirskega in iraškega ozemlja naglo zasedli poleti 2014. Ena ključnih zmag je bila osvojitev drugega največjega iraškega mesta Mosul, ki so ga iraške sile tedaj zapustile brez večjega upora, za seboj pustile ogromne količine orožja, skrajneže pa je pričakal tudi poln sef v podružnici iraške nacionalne banke. Konec junija 2014 so pripadniki IS v starodavni mošeji Al Nuri na območju od Alepa do Tikrita razglasili sunitski kalifat in za kalifa razglasili svojega voditelja Abuja Bakra al Bagdadija.

Skoraj tri leta pozneje je njihova še zadnja velika urbana utrdba v Iraku tik pred padcem. Bitka za Mosul se je skrčila na okolico mošeje, ki ima zanje veliko simbolično vrednost. S padcem zahodnega dela Mosula bo padla tudi polovica samooklicanega kalifata, medtem ko se v drugi polovici, na sirski strani meje, bitka šele dobro začenja.

Prizor iz Mosula. Foto: Karim Sahib/AFP

Raki, ki velja za glavno mesto Islamske države, se je koalicija arabsko-kurdskih sil, imenovanih Sirske demokratske sile (SDF), sredi maja približala s severa, vzhoda in zahoda. Edina pot iz mesta tako vodi na jug, kjer ima IS v rokah še vedno velik del puščave in večino province Deir Ezor. Reuters je včeraj poročal, da pripadniki SDF s podporo ameriških zračnih sil napredujejo proti mestu. V samo mesto bodo predvidoma vstopili v začetku poletja, tudi s pomočjo ameriškega orožja, ki ga bodo odslej dobivali ne le arabski borci SDF, ampak − kljub ostremu nasprotovanju Turčije − tudi kurdski.

Reuters pri tem dodaja, da se borci IS, ki so se umaknili z drugih bojišč, umikajo v Deir Ezor. Sirski observatorij za človekove pravice je prejšnji teden poročal, da je v zračnem napadu koalicijski sil na mesto al Majadin umrlo več kot sto ljudi, večina svojcev, tudi otrok, pripadnikov IS, ki so pred bitko za Rako pobegnili iz mesta.

Iz Rusije so danes sporočili, da so sile SDF dopustile »vrzeli« na južnem obrobju Rake, katere so pripadniki IS izkoristili za beg iz mesta. Povedali so, da so ruska letala konec maja uničila njihov konvoj, namenjen v Palmiro, nekaj dni pozneje pa so bombardirali še nekaj konvojev. »Izgube Islamske države obsegajo več kot 80 teroristov, 36 vozil, osem cistern z gorivom in 17 poltovornjakov z minometi in mitraljezi. Vsakršne poskuse pripadnikov Islamske države, da se iz Rake umaknejo v Palmiro, bomo zatrli,« so sporočili z ministrstva.

Prizor iz Mosula. Foto: Karim Sahib/AFP

Koalicija iraških vladnih sil, kurdskih pešmerg, šiitskih milic in mednarodnih enot je ofenzivo na iraški Mosul sprožila sredi oktobra lani. Vzhodni Mosul so za osvobojenega razglasili 24. januarja, kmalu pa je sledila ofenziva na zahodni del mesta. Po zadnjih podatkih je Mosul zapustilo 700.000 ljudi, a je v starem delu mesta še vedno ujetih 200.000, ki jih IS izrablja za človeški ščit.