Na vzhodu Ukrajine znova prevladalo orožje

Kljub podpisu premirja in sporazumu o umiku težkega orožja z vzhoda Ukrajine poročajo o novih 12 žrtvah.

Objavljeno
29. september 2014 17.15
UKRAINE-RUSSIA-CRISIS-EDUCATION
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kijev - Krhko premirje med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki še počasi drobi pod bobnenjem orožja. Tiskovni predstavnik ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Andrij Lisenko je sporočil, da je v zadnjih 24 urah na vzhodu države umrlo devet vojakov in trije civilisti. Na strani upornikov je padlo pet borcev.

Iz mestne hiše v Donecku so sporočili, da so civilisti umrli v nočnem obstreljevanju stanovanjskega naselja na severu mesta, kje uporniki in ukrajinske sile še vedno bijejo bitko za tamkajšnje letališče.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je sicer še prejšnji teden optimistično sporočil, da je premirje, sklenjeno 5. septembra, naposled obrodilo sadove. »Nikakor ne dvomim, da bo moj mirovni načrt deloval in da je glavni, najbolj nevarni del vojne, že za nami,« je zatrdil.

Obe strani sta tako prejšnji teden poročali, da se v skladu z dogovorjenim pripravljata na umik težkega orožja s prve frontne črte. A je Porošenko poudaril, da so vladne sile vsak trenutek ponovno pripravljene pograbiti za orožje, če upornikom ne bo uspelo utišati orožja. Podobna svarila je bilo slišati tudi z druge strani.

Spopadi na vzhodu Ukrajine so od aprila letos zahtevali že najmanj 3500 življenj. Tisoče ljudi je v spopadih izgubilo streho nad glavo.