V Siriji zopet počilo

Število žrtev sobotnega samomorilskega napada v Siriji je naraslo na 126.

Objavljeno
15. april 2017 21.14
MIDEAST-CRISIS/SYRIA-EVACUATION-BLAST
J. B., agencije, Ma. F.
J. B., agencije, Ma. F.

Evakuacija prebivalcev dveh šiitskih mest, ki jih oblegajo uporniki, se je končala tragično. Velika eksplozija v bližini konvoja okoli 70 avtobusov je bila usodna za 126 ljudi, je danes sporočil Sirski observatorij za človekove pravice. Med ubitimi je tudi najmanj 68 otrok.

Širša zgobdba medtem še ni zaključena. Zaradi spora med režimskimi silami in islamskimi skrajneži je na sovražnem ozemlju obtičalo več tisoč Sircev, ki bi morali v dogovorjeni evakuaciji nadaljevati pot proti Alepu, obalni provinci Latakia ali prestolnici Damask.

V operaciji, za katero sta se zavzela tako zaveznik sirskega režima Iran kot tudi podpornik upornikov Katar naj bi bilo v dveh fazah iz obleganih območij evakuiranih 30.000 Sircev. V prvi fazi naj bi spravili na varno okoli 7200 Sircev, približno 5000 iz šiitskih mest Fua in Kafraja, ki jih oblegajo uporniki, ter 2200 iz mest Madaja in Zabadani, okoli katerih so sklenile obroč režimske sile. Čeprav med zadnjimi ni žrtev bombnega napada se mnogi bojijo za življenja. »Na avtobusih je prisotnega veliko strahu, obkroženi smo z borci milic in režimski vojaki,« je po telefonu za Al Jazeero povedal Mohamed Darwish, zdravnik iz Madaje, in dodal: »Upam, da bodo Združeni narodi, Turčija, Katar, Iran in vsi, ki so podprli dogovor o evakuaciji poskrbeli, da bodo civilisti varno prispeli na cilj.«