Kurdi v Sindžar, iraške sile nad Ramadi

V Siriji in Iraku se nadaljuje boj proti IS. Eden najbolj razvpitih članov, Džihadistični John, se je znašel na muhi ameriških sil.

Objavljeno
13. november 2015 10.31
TOPSHOTS-IRAQ-SYRIA-CONFLICT-US-SINJAR
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Bagdad, Damask − Dan potem, ko so sile iraških Kurdov, pešmerge, ob podpori ameriških zračnih sil začele napad na strateško pomembno iraško mesto Sindžar, od tam poročajo o zmagi. Kurdskim borcem je uspelo doseči središče mesta in zavarovati več pomembnejših stavb, zdaj v mestu iščejo pripadnike Islamske države, ki so mesto obvladovali več kot leto dni. Južno od Sindžarja pa se ponovno razvnema bitka za mesto Ramadi, ki ga bodo poskušale zavzeti iraške vojaške sile.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so se danes zjutraj pripadniki pešmerg, oboroženi s puškami in kurdsko zastavo, pognali po pobočju gore Sindžar in ob streljanju ter vzklikih »Naj živijo pešmerge. Naj živi Kurdistan« vstopili v mesto. Pričakale so jih uničene zgradbe, požgani avtomobili in sodi, napolnjeni z eksplozivom, ki so jih pripadniki IS pustili za seboj. Al Džazira poroča, naj bi večina skrajnežev mesto zapustila 11. novembra, šlo naj bi za taktični umik, zato kurdske sile niso naletele na večji odpor.

(Napad na Sindžar. Foto: SAFIN HAMED/AFP)

Poveljnik pešmerg Halaf Murad Ato je za AFP pojasnil, da so v mesto vstopili s štirih smeri. Zdaj iščejo samomorilske napadalce, ki so ostali, pozorni so tudi na ostrostrelce in nastavljene bombe.

Pod nadzorom pešmerg, ki so se jim pridružili tudi borci verske manjšine jazidi, nad katerimi se je IS po zavzetju Sindžarja brutalno znesel, je med drugim bolnišnica, več drugih javnih stavb, silos in cementarna.

Zavzetje mesta Sindžar sicer velja za pomemben prvi korak v osvoboditvi drugega največjega iraškega mesta Mosul, ki ga je IS zavzela lansko leto in velja za eno ključnih zmag skrajne organizacije. Skozi mesto namreč vodi avtocesta 47, pomembna oskrbovalna pot med Rako v Siriji in Mosulom. »Z zavzetjem Sindžarja bomo prekinili komunikacijo. Prepričani smo, da jim bomo s tem onemogočili možnost oskrbovanja, kar pa je prvi kritični korak k dokončni osvoboditvi Mosula,« je včeraj pojasnil polkovnik Steve Warren, predstavnik mednarodne misije proti IS.

Zavzemanje izgubljenega

Medtem ko so Kurdi prevzeli mesto Sindžar, pa se južneje iraške sile pripravljajo na ponoven naskok na mesto Ramadi. Britanski Reuters poroča, da so možnosti iraških sil za osvojitev mesta, ki leži okoli 60 kilometrov od Bagdada, boljše kot kadarkoli v zadnjih mesecih, saj da je prekinitev oskrbovalne poti za mesto naposled obrodila sadove.

Reuters dodaja, da padec Ramadija velja za največji poraz šibke osrednje iraške vlade, zato bi ponovna osvoboditev mesta z 450.000 prebivalci pomenila veliko spodbudo iraškim silam v boju z IS.

(Džihadistični John na naslovnicah britanskih časopisov. Foto: Danidel Sorabji/AFP Photo)

Džihadistični John na muhi

Kampanja proti močni islamistični organizaciji se nadaljuje tudi v Siriji, kjer so ameriška letala ponoči izvedla napad na mesto Raka, glavno oporišče IS. Na muhi se je po poročanju STA tokrat znašel tako imenovani Džihadistični John, brutalni skrajnež, ki je kar pred kamerami obglavljal talce iz zahodnih držav. Ali je bil napad uspešen, v Pentagonu še preverjajo. Medtem BBC navaja anonimni vir, da obstaja velika verjetnost, da so skrajneža v napadu ubili.

Britanec Mohamed Emwasi, znan kot Džihadistični John, je eden najbolj zloglasnih članov IS. Prvič se je pojavil na videoposnetku, na katerem je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleyja avgusta lani. Nato pa je sodeloval še pri več podobnih usmrtitvah zahodnih talcev. Na posnetkih je nastopal zamaskiran, a z značilnim britanskim naglasom, še poroča STA.