Nemčija si ne želi krepitve Natovih sil v Afganistanu

Nemška kanclerka je namignila, da si Berlin ni pripravljen naložiti dodatnih bremen do Afganistana.

Objavljeno
11. maj 2017 17.25
TOPSHOT-GERMANY-WOMEN-SUMMIT-MERKEL
Mo. B.
Mo. B.

Dan po tem, ko je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg potrdil, da tehtajo prošnje po krepitvi Natove prisotnosti v Afganistanu, se je srečal z nemško kanclerko Angelo Merkel. Kanclerka je na skupni novinarski konferenci namignila, da si Berlin v Afganistan ne bi želel pošiljati dodatnih sil.

»Mislim, da nismo prvi v vrsti, ki bi krepili tamkajšnje zmogljivosti. Pomembneje je, da na severu zagotovimo stabilnost,« je dejala kanclerka. Stoltenberg je nad vodilno vlogo Nemčije na severu nemirne države izrazil zadovoljstvo, piše Reuters.

Generalni sekretar Nata je včeraj dejal, da bodo odločitev o pobudah za napotitev nekaj tisoč dodatnih sil v Afganistan, sprejeli v nekaj tednih. Poudaril je, da zavezništvo ne razpravlja o vrnitvi k bojnim operacijam v Afganistanu, ampak se bo še naprej osredotočalo na misijo za urjenje, svetovanje in pomoč lokalnim silam. »Če bo kakšna krepitev, o čemer še nismo odločili, bomo zanjo prosili naše zaveznike in partnerje,« je še povedal.

Nemška kanclerka je na skupni konferenci še poudarila, da je Stoltenbergu »dala jasno vedeti«, da Nemčija prav tako ni pripravljena krepiti svoje vloge v mednarodnem boju proti skrajni islamistični skupini Islamska država, tudi če bi Nato privolil v ameriške pozive po bolj formalni vlogi v mednarodni koaliciji.

Nato je bojne operacije v Afganistanu zaključil leta 2014, odtlej se je število talibskih napadov, z njimi pa tudi število žrtev, močno povečalo. V državi je še vedno navzočih okoli 13.450 pripadnikov Natovih sil, večino, okoli 6900, predstavljajo ameriški vojaki, ki urijo afganistanske sile. Poleg Natovih sil je v državi navzočih še okoli 1500 ameriških vojakov, ki so neposredno pod poveljstvom Pentagona.

Al Džazira poroča, da o krepitvi vojaške prisotnosti razmišljajo tudi v Washingtonu − v Afganistan naj bi, ločeno od Nata, napotili med 3000 in 5000 dodatnih vojakov. Ameriški predsednik bo predlog o novem pristopu do države dobil na mizo predvidoma še ta teden.

Po podatkih Združenih narodov je v Afganistanu pred nasiljem lani zbežalo 585.000 ljudi, kar je največ od leta 2008, odkar spremljajo število ljudi na begu v tej državi.